KÜLFÖLD

A polgárháború szélére sodorhatják Görögországot a migránsok

A görögországi Leszbosz szigeten élők egy csoportja láncokkal és kövekkel támadt migránsokra. Egy másik, bevándorlást ellenző csoport pedig felgyújtott egy befogadó központot. Közben a görög katonaság éles lőszerrel gyakorlatozik a határ közelében.
  • Szerző: WM

Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere szerint az égei-tengeri sziget felindult lakói nem engedtek kikötni Thérmiben egy gumicsónakot, amellyel 50 menedékkérő érkezett. A migránsok között gyerekek is voltak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Leszbosz, Görögország március elsején.
Fotó: Stringer / Getty Images

A tömegből azt kiabálták, hogy „Menjetek vissza Törökországba!”, és szidalmazták az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársait, egyesek pedig újságírókra és fotóriporterekre is rátámadtak.

Az AFP egy másik fotóriportere Szkála Szikamineász strandján azt figyelte meg, hogy a feldühödött lakók felgyújtottak egy, a menedékkérőknek készült – január végén bezárt – ENSZ-központot. Tiltakozók egy másik csoportja pedig láncokkal és sziklákkal próbálta elzárni egy illegális bevándorlókat szállító busz útját az amúgy is reménytelenül túlzsúfolt Mória menekültügyi központ felé. Az összesen 2840 férőhelyes móriai táborban és környékén több mint 19 400 embert szállásoltak el, köztük sok kiskorút.

Migránsostrom a görög-török határ közelében
Fotó: Sakis Mitrolidis / AFP

Éles lőszerrel gyakorlatoznak görög katonák

Éles lőszerrel végrehajtott gyakorlatot jelentett be a görög hadsereg – közölte helyi sajtóra hivatkozva a New York Times. Lapértesülések szerint a görög hadtest éppen azon a határszakaszon gyakorlatozik majd, ahol migránsok ezrei torlódtak fel a határ török oldalán. A gyakorlat felvonulási területe szintén a migrációval sújtott határszakaszon lesz.

A migránsok megfélemlítésére szolgálhat a görög lőgyakorlat.
Fotó: Gokhan Balci / Getty Images

A bejelentés szerint egyébként gépkarabélyokat, géppuskákat, puskákat, valamint pisztolyokat fognak használni a görög katonák a hirtelen elrendelt gyakorlat alatt. A lépés minden bizonnyal összefügg azzal, hogy migránsok tízezrei tartózkodnak a határ török oldalán, és akár további tízezrek érkezhetnek napokon belül oda, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette: minden megállapodás ellenére már nem fogják feltartóztatni őket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?