KÜLFÖLD

A migrációról tarthatnak népszavazást, ebbe még Macron is belebukhat

Bár a balliberális sajtóból és a megmondó emberektől egyfolytában azt hallani, hogy a migrációs válság már a múlté, Franciaországban éppen most terveznek népszavazást tartani róla.
  • Szerző: WM

Emmanuel Macron rájöt, hogy a franciák többségének elege van a határtalan bevándorlásból, ez pedig a bukását okozhatja belátható időn belül. Így fordulhatott elő, hogy amikor a pártja parlamenti képviselői előtt ismertette elnöki ciklusának második felét érintő terveit, akkor először a bevándorlás ügyéről beszélt.

Emmanuel Macron francia elnök

Nem szabad nem szembenéznünk ezzel a témával. A kérdés tudniillik az, hogy burzsoá párt akarunk lenni, vagy pedig sem. A burzsoáknak nincs baja a migránsokkal: ők nem találkoznak velük. A hétköznapi emberek viszont velük élnek

– fogalmazott Emmanuel Macron. Egy korábbi beszédében pedig úgy fogalmazott a francia államfő, hogy inspirálónak tartja Orbán Viktor magyar kormányfő politikáját. A bevándorláspárti Macron tehát egyre több gesztust tesz a jobboldali szavazók felé. De ne legyen senki sem naiv, ezt ugyanis csak annak érdekében teszi, hogy meg tudja tartani a hatalmát – így gondolja Marine Le pen a legnagyobb francia ellenzéki párt vezetője.

Marine Le Pen
Fotó: Fotó: AFP

Sorsdöntő népszavazást tervez Le Pen

A Nemzeti Tömörülés nevű jobboldali párt vezetője szerint Emmanuel Macron két és fél éve van hatalmon, a bevándorlás kérdésében azonban semmit sem csinált azon kívül, hogy menedzselte azt. A májusi uniós választást megnyerő Marine Le Pen konkrét tervekkel reagált az elnök szavaira, szerinte csak és kizárólag a nép megkérdezése lehet a valódi megoldás a migráció tekintetében. A pártelnök úgy véli, hogy sorsdöntő népszavazást kell tartani, aminek során végre az állampolgárok is elmondhatják, mit is gondolnak valójában az országba özönlő migránsokról. A tervek szerint a franciáknak három kérdésre kellene igennel vagy nemmel felelniük:

  1. A ”föld joga„: vagyis, ha egy illegális bevándorlónak Franciaországban gyereke születik, és Franciaországban marad, 18 éves korában automatikusan francia állampolgár lesz. Helyesnek tartja-e ezt?
  2. Szintén igennel vagy nemmel kellene felelni a családegyesítés politikájára.
  3. Az utolsó eldöntendő kérdés pedig arra vonatkozna, hogy támogatja-e, hogy ismét határok védjék Franciaországot a migránsok ellen.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy mikor járulhatnának a franciák az urnák elé, az azonban egészen biztos, hogy Marine Le Pen mihamarabb szeretné, ha az emberek elmondanák a véleményüket. Ha ugyanis a többség a Macron-féle politikával szemben foglalna állást, akkor még az elnöki szék is meginoghat Macron alatt.

És ezeket olvastad már?