KÜLFÖLD

A koronavírus áldozatainak sírját kell megásnia annak, aki nem hord maszkot Indonéziában

A különösen szigorú rendelet vélhetően mindenkit jogkövető magatartásra ösztönöz majd a távol-keleti országban.
címkék:

Az egész világon folyamatosan nő a koronavírus-tagadók és szkeptikusok tábora, és egy egyre többen gondolják úgy, hogy járvány miatt hozott korlátozó intézkedések nincsenek hatással a vírus terjedésének sebességére, és valójában azok csak pánikkeltés jók.

A nemzeti kormányok és az önkormányzatok a legkülönfélébb módszerekkel próbálják visszaszorítani az összeesküvéselmélet-hívők kártékony ténykedését. Hazánkban például pénzbírsággal lesz sújtható szeptember 15-től kezdve az, aki nem visel maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési járműveken. A világ másik felén, egészen pontosan az indonéziai Jáva szigetének Gresik nevű tartományában viszont ennél jóval szigorúbb szankcióval sújthatóak a szabályszegők: a helyieknek koronavírus-fertőzésben elhunyt emberek sírját kell megásnia, ha nem az előírásoknak megfelelően viselik az orvosi segédeszközt nyilvános helyenírja a helyi sajtóra hivatkozva a Daily Mail internetes kiadás.

A héten nyolc embert már sírásásra is köteleztek a Gresik tartományában található Ngabetan nevű falu köztemetőjében. A helyi sajtóban csak Suyono néven említett körzeti vezető reméli, hogy a szigorú büntetés mindenkit jogkövető magatartásra ösztönöz, és a helyiek betartják majd a maszkviselésre vonatkozó szabályokat a jövőben.

A 263 milliós népességű távol-keleti Indonéziában egyébként folyamatosan emelkedik a koronavírusos megbetegedések száma a márciusban regisztrált első eset óta. Szeptember elsejétől számítva pedig átlagosan napi 3600 – 3800 új fertőzöttet jelentenek be a helyi egészségügyi hatóságok.

A hivatalos adatok szerint a járvány kirobbanásától kezdve eddig közel 222 ezer fertőzöttet azonosítottak az országban. A halálos áldozatok száma csütörtökre megközelítette a kilencezer főt. A Sars-Cov-2 nevű vírus okozta COVID-19 betegségből pedig valamivel több mint 158 ezer ember gyógyult ki.

címkék:
És ezeket olvastad már?