KÜLFÖLD

A klímaváltozásra hivatkozva árasztanák el migránsokkal Európát

Klímapolitikába öltöztetett kőkemény migrációs politikát folytat a Zöldek nevű párt Németországban. A javaslatukról már pénteken vitatkoztak a német parlamentben, miszerint a klímaváltozás által legsúlyosabban érintett területek lakóit szét kell osztani a többi ország között.
  • Szerző: WM

Claudia Roth zöld politikus, aki egyébként a német parlament alelnöke is, azt követeli a pártja nevében, hogy vezessék be a klímaútlevél fogalmát a globális felmelegedés miatt. Ezt a dokumentumot azok kaphatnák meg, akik olyan területeken élnek, amelyeket a klímaváltozás a leginkább érint. A klímaútlevéllel a migránsokat feljogosítanák, hogy egy másik – a változásoktól kevésbé szenvedő – országba telepítsék őket, ahol állampolgári jogok illetnék meg őket azonnal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nincs tehát ha, meg menedékjog, meg egyéb kérdés: klímaútlevél, szétosztás, állampolgári jogok, ez a sorrend...

Claudia Roth
Fotó: Fabian Sommer / Getty Images

A német Zöldek tehát már pénteken felszólították a kormányt, hogy tegyenek többet ennek az ügynek az érdekében. Ahogy Roth fogalmazott:

A klímakrízis az egyik oka a migrációnak és a menekülthullámnak. Különösen délen tapasztalható ez, ahol azonban a legkevésbé felelősek az emberek a klímaváltozásért. Ez tehát a globális igazságosság kérdése, Németországban eddig túl keveset foglalkoztak ezzel az üggyel.

A politikus szerint a csendes-óceáni szigetek lakóival kellene kezdeni, akiknek az otthonát hamarosan elönti a víz.

Ezek az emberek nem maradhatnak állampolgárság nélkül. Ezért az új hazájuk állampolgárságát kell megkapniuk

fejezte be gondolatmenetét Claudia Roth.