KÜLFÖLD

A görögök drasztikus módszerrel állítanák meg a migránsokat

A víz felszínére kifeszített akadályokat alapvetően a környezeti baleseteknél szokták bevetni, például az olajfoltok terjedését fékezik meg vele. A görög kormány most új szerepkört szán az akadályoknak, a migránsáradatot állítanák meg vele.
  • Szerző: WM

Tavaly az európai uniós országok közül Görögországba érkezett a legtöbb migráns. Az Égei-tengeren fekvő görög szigeteken 40 ezer bevándorló él a túlzsúfolt táborokban, mindezt úgy, hogy mindössze 6200 kialakított férőhely van. Több segélyszervezet is jelezte az elmúlt hónapokban, hogy a táborokban humanitárius katasztrófa fenyeget. A szigeteken élők pedig már tömeges demonstrációkat is szerveztek. A tüntetések jelmondata úgy hangzott:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vissza akarjuk kapni a régi életünket!

A migránsok túlnyomó többsége Törökország felől, hajókkal próbálja meg elérni a görög partokat. A kormány ezért is döntött úgy, hogy egy – a víz felszínén – 2,7 kilométer hosszan kifeszített akadállyal parancsol megálljt a tömeges migrációnak. A projekt várhatóan félmillió euróval terheli majd meg a görög költségvetést. Az athéni kabinet jövő szerdáig adott határidőt a helyi vállalatoknak arra, hogy benyújtsák ajánlataikat a nyilvános pályáztatás keretében. A nyertes cégnek három hónapja lesz arra, hogy leszállítsa a bármikor bevethető vízi akadályt.

Képünk illusztráció
Fotó: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP

A görögök arra számítanak, hogy a tavasz beköszöntével az eddigieknél is nagyobb tömegben indulhatnak meg az illegális bevándorlók Európa, de elsősorban Görögország felé. A katasztrófa elkerülése érdekében a hatóságok 1200 új határőrt állítanak szolgálatba az elkövetkezendő hónapokban.

És ezeket olvastad már?