KÜLFÖLD

A dánok megirigyelték a magyarok kerítését, ők is olyat akarnak

A dán néppárt európai parlamenti képviselője azt szeretné, ha a dán-német határon ugyanolyan kerítést építenének, mint amilyen a magyar-szerb határon van.
  • Szerző: WM

A 29 éves Anders Primdahl Vistisen úgy fogalmazott a dán Politiken nevű lapnak, hogy a magyar kerítés modelljét egy az egyben le kellene másolnia a dán kormánynak. A politikus meggyőződése, hogy a 68 kilométeres határszakaszon sok előnye lenne egy olyan okos - szögesdrótokkal és mozgásérzékelőkkel ellátott – kerítésnek, mint amilyet már Magyarországon felépítettek.

Vistisen a javaslata legnagyobb előnyének azt tekinti, hogy a kerítés segítségével a Németországból az országuk felé érkező migránsok 95 százalékát visszafordíthatnák, mivel bizonyítani tudnák, hogy olyan országból érkeztek, amelyben már folyamodhattak volna menedékkérelemért. A néppárt politikusát azt sem érdekli, ha a németeknek ez nem tetszene:

Az már az ő problémájuk, nekik is gondoskodniuk kellene a saját határaik szigorúbb védelméről.

Magyarországot több másik európai uniós tagállam vezetése is kritizálta a kerítés és a tranzitzóna miatt. A néppárt képviselője úgy látja, hogy valóban nincs szó luxusról, de a kialakított rendszer tökéletes ahhoz, hogy migránsokat feltartóztassák és elhelyezzék, amíg a kérelmüket elbírálják. A dán-német határon 2016 év eleje óta egyébként szigorítottak a határellenőrzésen. Az elmúlt másfél évben hárommillió embert ellenőriztek a határőrök, és ebből közel háromezret nem engedtek be Dániába - írja a Welt.

A dán néppárt a második legerősebb frakcióval rendelkezik a dán parlamentben, és ezzel a felhatalmazással szeretnék elérni, hogy további szigorításokat vezessenek be a határokon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?