KÜLFÖLD

A Csendes éj helyett afgán népzene szól egy német karácsonyi vásárban

A százezer lakosú Gerában idén nem a békességről és a meghitt hangulatról szól a város karácsonyi vására. Afgán bevándorlók ugyanis a vásár mellett felállítottak egy standot, ahonnan egész nap afgán népzenét bömböltetnek. Egyesek szerint ez már az iszlamizálódás egyértelmû jele.
  • Szerző: WM

Nehéz lenne véletlen egybeesésnek nevezni, hogy miután megnyitották a Németországban található Gera városának karácsonyi vásárát, néhány nappal később afgánok jelentek meg, és a rendezvény mellett pár méterre felállítottak egy standot, ahonnan hangszórók segítségével egész nap afgán zenét üvöltetnek. Mondani sem kell talán, hogy a helyiek szerint ez a közjáték teljesen elveszi az adventi időszak meghitt hangulatát, de feltehetően pont ez az afgán migránsok célja. A gerai incidens már túlnőtt a városon, és országszerte felháborodott kommentek árasztották el a Facebookot, ahol futótűzként terjed egy felvétel az esetről.

A Facebookon egy idős úr arról ír, hogy a lánya és az unokája a városban él, és ez az egész teljes őrület. Egy Brigitte Macke nevű felhasználó pedig azt a költői kérdést teszi fel:

Vajon melyik másik európai országban történik hasonló? Nem érti, hogy meddig kell még ilyen türelmesnek lenniük a német embereknek.

Nem mindenki ítéli el azonban egyértelműen a bizarr akciót. A kommunista pártként emlegetett Die Linke párt helyi szárnya szerint szolidárisnak kell lenni afgán társaikkal szemben. A város független polgármestere elismerte, hogy sok panasz érkezik hozzájuk az afgán heccelők miatt, de a gyülekezéshez való jog őket is megilleti, mivel ez egy bejelentett esemény volt.

Nagyon sajnálom, ha a vásár látogatóinak nyugalmát megzavarta az eset

– nyilatkozta  Julian Vonarb. A város vezetője hozzátette, hogy megállapodtak az afgánokkal egy maximális hangerőben, amin szólhat a zene, de azt nem lehet tudni, hogy ezt betartják-e. A migránsok egyébként azzal magyarázzák tettüket, hogy ezzel akarják felhívni az emberek figyelmét az élhetetlen és veszélyes Afganisztánra. Arra egyelőre azonban nem adtak választ, hogy ezt miért pont karácsony előtt teszik. Az esetről beszámoló türingiai lap szavazást tett közzé, amiben arról kérdezik az olvasóikat, hogy mit szólnak az afgánok akciójához.

December 6-án délig több mint 21 ezren szavaztak, és a válaszadók 94 százaléka szerint be kellene tiltani ezt a demonstrációt.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?