KÜLFÖLD

A brit börtönökben radikalizálódnak a muszlim rabok

Egy volt muszlim rab mesélte el élményeit a brit The Times című lapnak. Szerinte a rácsok mögött az iszlám törvénykezés szerinti külön „bíróságot” működtetnek radikális iszlamisták.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egy neve elhallgatását kérő volt muszlim rab arról számolt be a The Times nevű brit lapnak, hogy a börtönben, amelyben évekig ült, elképesztő állapotok uralkodnak. A cikkben csak Jacknek nevezett férfi tanúja volt annak, amint szélsőséges iszlamisták a saría (az iszlám törvénykezés) szerint ítélkeznek más fogva tartottak felett.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Volt olyan, hogy valakit azért büntettek meg brutálisan, mert a alkoholt ivott korábban

– emlékezett vissza a szemtanú. Jack arról is mert beszélni, hogy személyesen ismerte a börtönben azt a férfit, aki a saría rendőrség főnökének nevezte magát. A férfit állítólag egy radikális iszlámban hívő, gyűlölet prédikátor térítette át az iszlámra. A valódi nevét nem vállaló egykori rab szerint a brit börtönökben ülő iszlamisták tele vannak olyan dokumentumokkal, adathordozókkal, amelyeken bomba összeszerelési útmutatók, vagy olyan dzsihadista vezetők tanításai vannak, amelyek könnyen a szélsőségesség felé irányíthatják a muszlimokat.


Jack a korábban már betiltott Mérföldkövek című könyvvel is találkozott a börtönévei alatt. Ez az a könyv, amelyről a szakemberek úgy tartják, hogy a 2001-es New York-i terrortámadások inspirációjaként szolgálhatott. Az egykori rab a szabadulása után is kapott leveleket a börtönből, amelyben felajánlották, hogy segítenek neki Szíriába utazni, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet oldalán harcolhasson.

Jack azonban szakított ezzel a közeggel, és elmondása szerint békés muszlimként akar élni. Vele ellentétben viszont – szerinte – sokak fejét sikerül a börtönökben teletömni többek közt olyan kitalációkkal, miszerint II. Erzsébet királynő az iszlám egyik legnagyobb ellensége.

címkék:
És ezeket olvastad már?