INSIDER

Kiakadtak a Balaton környéki lakók, több fotó is felkerült az internetre

Tömeges állatpusztulásról beszél egy siófoki nő, nem ő az egyetlen, aki aggódik. Reagált a hatóság.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Tünde egy zárt siófoki Facebook-csoportban írta ki magából a szívfájdalmát: hatalmas lett a csend a Sió-parton a Siófok-Siójut község közti szakaszon. A nő szerint a helyi vízügyi hatóság indokolatlanul vágta le az összes nádszálat, és töltötte fel vízzel a Balaton körül a területet a fészkelési időszakban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Múlt hét óta nagy a csend

A Siófokon élők közül többen is aggódnak, mint mondják, több, a Balaton körül élő madárfaj otthona is odalett. „Aki rendszeresen jár a Sió-partra, biztosan tapasztalta, hogy pár napja elcsendesült a part” – írja posztjában egy nő, akit annyira megrendített a levágott, törött nádak látványa, hogy több képpel is dokumentálta a történteket. Elárulta, azután kereste fel a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, hogy a parti nádat és a fákat is kivágták a Balaton közelében található Sió-csatornában. „Azt mondták, hogy szakemberrel egyeztettek és minden rendben.”

ökológiai katasztrófa

Siófok partján már csak a szemét és a törött nád képe maradt (Fotó: Facebook)

Vízbe fulladhattak a fiókák?

„A nád és a sás elburjánzott, és kiváló fészkelési helyet biztosítva a vízi madaraknak. Ezek a fészkek most víz alá kerültek, a benne lakók pedig megfulladtak. Tegnap egy vízityúk keringett egy kiálló sás tömb fölött... lehet, hogy a fészkét kereste. Rengeteg vízipókot (vagy hasonlót) láttunk, azokat is kimosta a víz” – írja a nő.

ökológiai katasztrófa

Fotó: L. Tünde

Egyre nagyobb a baj?

Az eredeti bejegyzés szerzője szerint a kosz és a szemét is fojtogatja az élőlényeket. „Én itt lakom a parton, láttam a kacsák és egyéb kis állatok kétségbeesett röpködését, kiabálását, nem értettem, mi történt. Másnap láttam, milyen magas a vízszint a Sióban” – írja a bejegyzés alatti hozzászólásában egy másik helybéli, Zsuzsa.

Nem lesz ökológiai katasztrófa

A történtek kapcsán a felkereste a helyi vízügyi hatóságot. Válaszukban azt írják, a vízeresztés célja a Balaton további vízkészlet-növekedésének megállítása volt, amit június 10-én a zsilip lezárásával fejeztek be. Az érintett belterületi szakaszon nem történt fa- és nádkivágás, a lakókat pedig tájékoztatták a Sió-parton történtekről. Elmondták azt is, a munkálatokat a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal szoros együttműködésben végezték el.„A vízeresztés megvalósítása során fokozott figyelemmel kísérjük a Sió-csatorna és a csatorna melletti területek állapotát, a bejelentésben szereplő tömeges élőlény elhullást, élővilágban okozott jelentős kárt nem tapasztaltunk” – írják - „A víz felszínén úszó kommunális hulladékot rendszeresen eltávolítjuk és engedéllyel rendelkező hulladéklerakón helyezzük el” – írták válaszukban.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?