INSIDER

Vihar után kánikula, hosszú lesz a vénasszonyok nyara

Szeszélyesre sikerült az idei nyár, de beigazolódott, amit a Ripost tavasszal megírt: idén július közepére és augusztus első felére esik az igazi nyárias idő. Most a keddi és szerdai viharok után végre itt az igazi kánikula, de aki szeptemberre halasztja az üdülést, az sem jár rosszul.
  • Szerző: Ripost

Minden jel arra mutat, hogy a csapadékos, kiszámíthatatlan időjárás után végre itt az igazi kánikula! A több időjárásjelentést is összevetett – Országos Meteorológiai Szolgálat, Accuweather, Köpönyeg, Időkép –, sőt a Dávid-naptárt, a nyíregyházi mérnök időjárásnaptárát is megnéztük, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a következő bő egy hét igazi nyaralóidő lesz, augusztus 16-22. között lesz ismét egy kisebb lehűlés és csapadék, majd a hónap végére felmelegszik az idő, és hosszú, egyenletes vénasszonyok nyara vár ránk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A tavalyi cikke egészen jól bejött, hiszen idén még hőhullámok sem voltak.

Fotó: Bors

Az Accuweather a következő napokra 30-33 fokos hőséget jelez, és a többi időjárásportál osztja ezt, eső a következő napokban nem várható. A legtöbb meteorológus ennél messzebbre nem tekint, de az Accuweather, ami az elmúlt évek adataira alapozva hosszabb távra is készít előrejelzéseket, azt mutatja, hogy szeptemberben kevés csapadék és 25-28 fokos nappali csúcshőmérséklet várható, de éjszaka sem hűl le a levegő jelentősen.

Ezzel összhangban van a Dávid-naptár előrejelzése. Dávid Mihály szabadalmaztatott eljárása már 47 éve ad elég megbízható előrejelzést.

Az idei évben szeptember 5. körül még 30 fokos meleget jósol, majd egy kis lehűlést követően a hónap második felére is 25 fok feletti nappali hőmérsékletet prognosztizál, és csak október elejére mutat lehűlést, de a nappali hőmérséklet akkor is rendre 15 fok fölött marad. Ráadásul záport, zivatart is csak egy-egy napra jelez.

Németh Lajos meteorológus ilyen messzire nem tekint, de azt mondja, abból, hogy eddig változékony, néha viharos volt a nyár, egyáltalán nem következik, hogy így is kell folytatódnia.

Németh Lajos Fotó: Ripost

„Az idei nyarat a különféle frontok tették változatossá, mondhatni rendkívülivé, hiszen az utóbbi években a megszokottól eltérően több napos hőhullámok sem voltak Magyarországon” – mondta a -nak. A meteorológus szerint a fölöttünk hullámzó hidegfront lassan feloszlik és már péntek-szombatra visszatér a 30 fok körüli strandidő.

Németh Lajos szerint a sokéves adatok azt bizonyítják, hogy a szeptember általában csendes, nyugodt, frontmentes időt hoz, 25 fok körüli, vagy még melegebb időjárással.

Villámárvíz és jégeső érkezett a fronttal

Az elmúlt két napban az országban egymást érték a délnyugat felől érkező zivatarok, több szupercella is kialakult. A viharok útját felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérte. Volt, ahol annyi eső esett hirtelen, mint máskor egy egész hónap alatt. A tűzoltóknak is sok munkájuk akadt: fák dőltek ki, tetőket rongált meg a vihar. Csak kedden több mint százötven esetben kellett beavatkozniuk a Bács-Kiskun megyén átvonuló vihar okozta károk miatt a tűzoltóknak.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?