INSIDER

Hihetetlen, ilyen időjárás vár ránk télen és 2020 nyarán

Rossz hír annak, aki szereti a kánikulát, de jó hír annak, aki rosszul viseli a hőséget: jövő nyáron az előrejelzések szerint alig lesz olyan nap, amikor 30 foknál is melegebbet mérünk majd. A Ripost az Accuweather nemzetközi meteorológiai portál és a nyíregyházi mérnök által évek óta elkészített Dávid-naptár alapján nézte meg, mikorra érdemes lefoglalni a jövő évi szabadságot, milyen időjárás várható az év során.
  • Szerző: Ripost

Az AccuWeather portál éves előrejelzése szerint nem lesz túl meleg nyarunk. Május első hetének a végén érkezik meg a jó idő, ekkor várható először 20 fokos déli hőmérséklet vagy annál melegebb. A hó végén sem lesz több azonban 24 foknál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost/Sulyok László

Ha valaki abban reménykedik, hogy a nyár első hónapja majd változást hoz, az a mostani előrejelzések szerint csalódni fog. Még ekkor is átlagosan csak mindössze 24 fok lesz napközben.

Sokak bánatára az augusztus is bőven 30 fok alatt marad, a hőmérséklet maximuma 27 fok körül várható, és éjszaka 14-16 fokra is lehűl a levegő. Sőt, augusztus 20-ától folyamatosan csökkenni kezd majd a nappali felmelegedés.

A nyíregyházi vízépítő mérnök, Dávid Mihály több mint negyven éve készít időjárás előrejelzéseket. Módszere szabadalmi oltalom alatt áll. Néha persze bekavarnak a frontok és különböző váratlan időjárási hatások, de előrejelzései többnyire pontosak, így nem csoda, ha évről évre többen keresik a Dávid-naptárt, amely egész éves előrejelzést ad az időjárásról.

A 2020-as évre szóló naptár egy kis vigaszt jelent a nyaralást tervezőknek, az ugyanis azt mutatja, hogy lesz azért nyári időjárás, elsősorban a nyári hónapok elején. De ne szaladjunk ennyire előre!

A 2019-es év vége és a 2020-as év kezdete viszonylag enyhe időjárást hozott, de január közepén, végén számíthatunk hidegebb időre. Éjjelente akár mínusz 10 fok is lehet, és nappal sem lesz melegebb 0 foknál. Hasonlóan kemény hidegre február végén van még kilátás.

A tavasz inkább enyhe, mint meleg lesz. Március 9-13 között és április végén sok csapadék várható, a május szárazabbnak és melegebbnek ígérkezik. S akkor elértünk a nyárig.

„A nyári időjárás a számításaim szerint eléggé rapszodikus lesz”

– mondta a -nak Dávid Mihály.

„Már május 15-20. körül nyárias meleg várható, ám ez nem fog sokáig tartani. Június elején visszamelegszik az idő, ami kedvez a nyaralóknak, ám a hónap utolsó hetében már csak 25 fok körüli nappali hőmérséklet várható. Július első felére is érdemes nyaralást tervezni, ekkor elérheti, néha meg is haladhatja a hőmérséklet a harminc fokot, sok napsütés várható, de nem lesz hosszan tartó kánikula. A hónap közepétől megint változékonyabbra fordul az időjárás és hűvösebb lesz. Azután augusztus első fele megint melegnek, száraznak ígérkezik, ám ez csak két hétig tart majd” – állítja Dávid Mihály.

Fotó: Ripost/Sulyok László

Vagyis ezek szerint bátran kijelenthetjük, hogy jövő nyáron elmaradnak a tikkasztó kánikulai napok, talán hőségriadókra sem lesz szükség. Dávid Mihály számításai szerint mindhárom nyári hónapnak az elejére érdemes vízparti programokat szervezni, ugyanis ekkor lesz az év során a legmelegebb.

Az átlagosnál enyhébb az idei tél

A legtöbb nemzetközi meteorológiai intézet az átlagosnak megfelelő vagy annál kissé enyhébb téli időjárást jelez a Kárpát-medencére. Ugyanakkor az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont egy átlagosnál lényegesen melegebb telet jósol, különösen az évszak második felében. Több intézet, köztünk a NASA ezzel szemben csökkenő hőmérsékletet vár a tél végére.

Csapadékban sem várható rekord. A legtöbb intézet és modell átlagos csapadékot hozó telet vetít előre, egyedül a Japán JAMSTEC veti fel, hogy az átlagosnál szárazabb tél várható.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?