Létrehozva: 2019.12.31.

Hihetetlen, ilyen időjárás vár ránk télen és 2020 nyarán

Rossz hír annak, aki szereti a kánikulát, de jó hír annak, aki rosszul viseli a hőséget: jövő nyáron az előrejelzések szerint alig lesz olyan nap, amikor 30 foknál is melegebbet mérünk majd. A Ripost az Accuweather nemzetközi meteorológiai portál és a nyíregyházi mérnök által évek óta elkészített Dávid-naptár alapján nézte meg, mikorra érdemes lefoglalni a jövő évi szabadságot, milyen időjárás várható az év során.

Az AccuWeather portál éves előrejelzése szerint nem lesz túl meleg nyarunk. Május első hetének a végén érkezik meg a jó idő, ekkor várható először 20 fokos déli hőmérséklet vagy annál melegebb. A hó végén sem lesz több azonban 24 foknál.

Fotó: Ripost/Sulyok László

Ha valaki abban reménykedik, hogy a nyár első hónapja majd változást hoz, az a mostani előrejelzések szerint csalódni fog. Még ekkor is átlagosan csak mindössze 24 fok lesz napközben.

Sokak bánatára az augusztus is bőven 30 fok alatt marad, a hőmérséklet maximuma 27 fok körül várható, és éjszaka 14-16 fokra is lehűl a levegő. Sőt, augusztus 20-ától folyamatosan csökkenni kezd majd a nappali felmelegedés.

A nyíregyházi vízépítő mérnök, Dávid Mihály több mint negyven éve készít időjárás előrejelzéseket. Módszere szabadalmi oltalom alatt áll. Néha persze bekavarnak a frontok és különböző váratlan időjárási hatások, de előrejelzései többnyire pontosak, így nem csoda, ha évről évre többen keresik a Dávid-naptárt, amely egész éves előrejelzést ad az időjárásról.

A 2020-as évre szóló naptár egy kis vigaszt jelent a nyaralást tervezőknek, az ugyanis azt mutatja, hogy lesz azért nyári időjárás, elsősorban a nyári hónapok elején. De ne szaladjunk ennyire előre!

A 2019-es év vége és a 2020-as év kezdete viszonylag enyhe időjárást hozott, de január közepén, végén számíthatunk hidegebb időre. Éjjelente akár mínusz 10 fok is lehet, és nappal sem lesz melegebb 0 foknál. Hasonlóan kemény hidegre február végén van még kilátás.

A tavasz inkább enyhe, mint meleg lesz. Március 9-13 között és április végén sok csapadék várható, a május szárazabbnak és melegebbnek ígérkezik. S akkor elértünk a nyárig.

„A nyári időjárás a számításaim szerint eléggé rapszodikus lesz”

– mondta a Ripost-nak Dávid Mihály.

„Már május 15-20. körül nyárias meleg várható, ám ez nem fog sokáig tartani. Június elején visszamelegszik az idő, ami kedvez a nyaralóknak, ám a hónap utolsó hetében már csak 25 fok körüli nappali hőmérséklet várható. Július első felére is érdemes nyaralást tervezni, ekkor elérheti, néha meg is haladhatja a hőmérséklet a harminc fokot, sok napsütés várható, de nem lesz hosszan tartó kánikula. A hónap közepétől megint változékonyabbra fordul az időjárás és hűvösebb lesz. Azután augusztus első fele megint melegnek, száraznak ígérkezik, ám ez csak két hétig tart majd” – állítja Dávid Mihály.

Fotó: Ripost/Sulyok László

Vagyis ezek szerint bátran kijelenthetjük, hogy jövő nyáron elmaradnak a tikkasztó kánikulai napok, talán hőségriadókra sem lesz szükség. Dávid Mihály számításai szerint mindhárom nyári hónapnak az elejére érdemes vízparti programokat szervezni, ugyanis ekkor lesz az év során a legmelegebb.

Az átlagosnál enyhébb az idei tél

A legtöbb nemzetközi meteorológiai intézet az átlagosnak megfelelő vagy annál kissé enyhébb téli időjárást jelez a Kárpát-medencére. Ugyanakkor az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont egy átlagosnál lényegesen melegebb telet jósol, különösen az évszak második felében. Több intézet, köztünk a NASA ezzel szemben csökkenő hőmérsékletet vár a tél végére.

Csapadékban sem várható rekord. A legtöbb intézet és modell átlagos csapadékot hozó telet vetít előre, egyedül a Japán JAMSTEC veti fel, hogy az átlagosnál szárazabb tél várható.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon