Létrehozva: 2020.01.09.

Veronai busztragédia: fizetne a biztosító a gyászolóknak, túlélőknek

3 év után végre most fizetne a biztosító a veronai buszbaleset károsultjainak. Az átutalást januárra tervezték, de váratlanul megvétózta az egészet az ügy egyik érintettje. Úgy tudjuk, visszautasította a neki adott ajánlatot, így újabb egyeztetésekre van szükség.

Idén lesz 3 éve, hogy a Szinyei Merse Gimnázium diákjai a franciaországi sítúrájukról hazafele tartva borzalmas balesetet szenvedtek az olaszországi Verona közelében az A4-es autópályán, 2017. január 20-án. A balesetben és az azt követő szörnyű tűzben tizenheten veszítették életüket.

Verona, 2017. január 21.
Olasz tûzoltók által készített felvétel a magyar diákokat szállító, kiégett autóbuszról az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál 2017. január 20-án. A Franciaországból hazafelé tartó busz balesetében tizenhat középiskolás diákok életét vesztette, a sérültek száma 39. (MTI/EPA/Vigili Del Fuoco)

Az őket szállító busz felelősségbiztosítója három év után jutott oda, hogy kifizetné nekik a teljes biztosítási összeget. Ez nem kis summa: 6 millió euró, tehát 1,8 milliárd forint. Ez a pénz nemcsak a gyászoló hozzátartozóké és a túlélőké lesz, egyéb anyagi kártérítést is tartalmaz.

 

Volt, aki nem fogadta el az ajánlatot

A tervek szerint most januárban történt volna az átutalás. A baleset miatt indult olaszországi büntetőper következő, január 24-i tárgyalása előtt akartak utalni, ezt tanácsolta nekik a bíró is. A folyamat azonban megakadt: a jogosultak egy része ugyanis nem fogadta el a neki adott ajánlatot.

„A biztosító arról értesítette a jogosultakat, hogy újabb megbeszélésre van szükség. Kijelentették: vagy mindenkivel megállapodnak, vagy pedig senkivel. Ezért lehetséges az, hogy ha egyvalaki nem fogadja el az ajánlatukat, akkor senkinek nem fizetnek. És most ez a helyzet áll fenn” – fejtegette Szendrei Endre, az egyik áldozat, Eszter nagybátyja, aki blogot is vezet a balesetről.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

„Nem tudjuk pontosan, ki lehetett a kerékkötő, mivel a túlélőkkel egyáltalán nem tartjuk a kapcsolatot, és az áldozatok családjai közül sem mindenkivel.”

„Voltak csúnya dolgok az alkudozáskor”

S ez még nem minden: a magyar károsultak és a magyar biztosító ugyanis Olaszországban, olasz ügyvédeken keresztül egyeztettek a biztosítási összegekről.

„Voltak nagyon csúnya dolgok ebben az ügyben. Amikor a bíró megkérdezte, miért nem fizetnek, az olasz ügyvéd kijelentette: nem értem, miért elégedetlenkednek, mert magyar viszonylatban így is komoly összegeket fizettünk már ki. Ezek szerint létezik magyar viszonylat és más viszonylat?” – tette fel a kérdést Szendrei Endre, „A baleset után egyébként mindenkit megkeresett a biztosító. Volt, akivel meg is egyeztek egy kisebb kártérítési összegben, közvetlenül a baleset után. Most sokkal több járna neki, és az olasz ügyvédek érdeme, hogy a biztosító beleegyezett: mindenkinek egyformán fizet, az előzetes megállapodások ugyanis nem érvényesek.

Kártérítési per is lesz

Az elhunyt áldozatok után a szülők, a testvérek és a nagyszülők egyaránt jogosultak kártérítésre.

„Volt olyan család, Krizsány László barátomék, akiknek az egyetlen gyermekük halt meg a balesetben. Vígh György testnevelő két gyermeke veszett oda, ő maga súlyosan megsérült. Tavaly októberben aztán ő is örök álomra hajtotta a fejét: az ő özvegye teljesen egyedül maradt. A túlélők közül többen súlyosan megsérültek, van, akinek a gyógykezelése a mai napig tart, és olyan is, aki soha nem tud már dolgozni, ezért életjáradékra szorul” – folytatta Szendrei.

Fotó: Sulyok László/Ripost

A balesetben érintettekre többféle biztosítást is kötöttek: itt a kifizetések megtörténtek. A jogerős bírósági ítélet után kártérítési per indul, mégpedig a balesetért elítélt vétkesek ellen. Ott még a biztosítási összegnél is jóval nagyobb pénzekről lehet szó.

 

Bonyolult elosztani a pénzt

A biztosítási ügyekben járatos ügyvéd nem csodálkozik, hogy nincs megegyezés.

„Hatalmas különbségek lehetnek az egyes emberek után kifizetett összegek között. Egy elhunyt minden családtagját kártalanítani kell, míg a túlélőnek „egymagának” fizetnek. Nem lesz egyszerű igazságosan elosztani ezt az összeget” – vélekedett dr. Sógor Zsolt.Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nem csak a busznak, de az autópályának is van felelősségbiztosítása!”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nyolcéves eltiltást kapott a vb-n ezüstérmes magyar sportoló

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán