INSIDER

Végre rend lesz a Hős utcában, lebonthatják a „drognegyedet”

Jól halad a hírhedt kőbányai, Hős utcai „drognegyed” felszámolása Budapesten: az önkormányzat az érintett lakások többségét már kivásárolta, illetve megegyezett a bérlőkkel, így fel lehet számolni a hírhedt részt.
  • Szerző: Ripost

„Alig várom már, hogy rend legyen a környéken”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– mondta lapunknak Lakatos Zoltánné, az egyik lakó, aki szintén a Hős utcában lakik.

Fotó: Sulyok László

„Elviselhetetlen a helyzet a drogosokkal, bűnözőkkel, tűk, szeméthalmok mindenütt… Állandóan betörnek hozzám, zaklatnak, egyszer tűzforró vízzel is leöntöttek, égési sérüléseim lettek a hasamon és a combomon – mutatta a -nak a hegeket és a zárójelentést az asszony.

Fotó: Sulyok László

„Én is ki akarok költözni, de elhúzódik a kisajátítási ügyem. A férjem meghalt, és még zajlik a hagyatéki eljárás, ezért nem egyszerű a papírmunka. De hamarosan, remélem, lezárul ez az egész, megegyezünk, és akkor végre kiköltözhetek, és lebonthatják ezt az egész rettenetes háztömböt…”

A rendőrség szinte hetente vonul ki razziázni a budapesti Hős utcába, és minden alkalommal tucatnyi elfogásról, letartóztatásról jön hír. Az egész fővárosban hírhedt a Kőbányai utca, különösen annak két társasháza. Drogosok, bűnözők laknak sok lepukkant, romos, szemetes lakásban, ellehetetlenítve az ott lakó többiek és az egész környék életét. Sőt, mint a is megírta, a Hős utcai drogos „zombik” már megjelentek az 1-es villamos vonalán, halálra rémítve a közlekedőket.

A helyzet rendezése viszont nagyon nehéz: a kőbányai önkormányzat szeretné lebontatni a két társasházat, ám ez addig nem lehetséges, amíg minden lakót ki nem költöztetnek úgy, hogy megszerzik az összes lakás tulajdonjogát. A folyamat jól áll, csak hosszadalmas a bírósági hercehurca.

A kéréseire a kerületi jegyző megírta lapunknak: a lakások háromnegyedét már sikerült megszerezni és kiüríteni, a többi esetén is zajlik a kisajátítási folyamat – ám ez nem egyszer nagyon hosszadalmas, van, amikor perre is sor került.

Fotó: Sulyok László

„A Hős utca 15/A-B társasház 317 albetétjéből a Kőbányai Önkormányzat tulajdonában lévő, illetve azon ingatlanok száma, ahol az önkormányzati tulajdonjog bejegyzése folyamatban van: 241, így a Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat tulajdoni hányada jóval meghaladja az 50%-ot. Az épület bontására ugyanakkor csak valamennyi magántulajdonban lévő albetét tulajdonjogának megszerzését és az ingatlan kiürítését követően kerülhet sor tekintettel arra, hogy önállóan bontható ingatlanrész minden bizonnyal nem alakítható ki” – írta lapunknak Dr. Szabó Krisztián, a kerület jegyzője.

Fotó: Sulyok László

„Azokban az esetekben, amikor a magántulajdonossal történt egyeztetések nem vezettek eredményre, az Önkormányzat kisajátítási kérelmet nyújtott be Budapest Főváros Kormányhivatalához. Jelenleg 11 kisajátítási eljárás, illetve 5 esetben a meghozott kisajátítási határozat tárgyában bírósági per van folyamatban. Számos esetben a cserelakás biztosításának előkészítése folyik” – tette hozzá a jegyző. Az ingatlanokat akkor lehet lebontani, ha lezárultak a kisajátítási eljárások és a perek, de azt még nem lehet megmondani, mikor.

És ezeket olvastad már?