INSIDER

Így próbálják kijátszani a védettségi igazolványokat a szálláshelyeken

A szálláshelyek túlnyomó többsége szigorúan veszi a védettségi igazolványokra vonatkozó szabályokat, ellenben azok, akik megszegik, komoly pénzbírságra vagy akár bezárásra is számíthatnak.
  • Szerző: RIPOST

A korlátozások enyhítésével szinte megrohamozták a nyaralni vágyók a kiadó szálláshelyeket. A Metropol olyan hoteleket is talált, ahol már a főszezonban nem tudnak több vendéget fogadni. Belföldön bárhová lehet utazni, mindössze a koronavírus elleni védőoltást igazoló kártyával kell rendelkeznünk. Azonban, ha ennek a feltételnek nem felelünk meg és mégis fogad minket a szállásadó, akkor egy ellenőrzés kapcsán komolyan megütheti a bokáját. A legtöbb szálláshelyet visszatartja a súlyos pénzbírság de vannak, akik így is kockáztatnak és igazolvány nélkül is fogadnak vendégeket. A Metropol újságírója civil turistának kiadva magát érdeklődött a foglalási lehetőségekről.

Fotó: Facebook

Komoly büntetésre számíthatnak a szabályszegők

A Magyar Közlönyben leírtak szerint 200 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal és egy évre szóló bezárással is sújthatók azok a szálláshelyek, ahol védettségi igazolvány nélküli vendégek tartózkodnak. A hoteleket, panziókat és apartmanokat folyamatosan ellenőrzik, így nem érdemes szabályt sérteni. A napilap megtudta, hogy például Hévízen külön a védettségi igazolvány meglétének ellenőrzésére alakult egy csoport, amelyet a város jegyzője alapított. „Revizorok járják a helyi szállodákat, apartmanokat, hogy valóban minden szállásfoglaló rendelkezik-e a jogszabályban előírt okmánnyal„ – árulta el egy helyi vállalkozó.

”Bár sokan próbálkoznak védettségi igazolvány nélkül szobát foglalni, mi csak olyanoknak adunk szállást, akik valóban rendelkeznek a kötelező okmánnyal. Sajnos nem jó ez így, mert a vendégeink nem örülnek, hogy szinte naponta bizonyítaniuk kell, hogy nekik van érvényes kártyájuk. Egyébként már az érkezéskor regisztrálnunk kell a szállásra érkezőket, ahova a védettségi igazolvány számát is be kell írnunk. Naponta kapjuk a figyelmeztetéseket és az érvényben lévő rendeletek ismertetőit. Tudjuk, hogy akár milliós büntetést is kaphatnánk, vagy akár be is zárathatnának minket egy évre. Biztosan nem fogjuk kockáztatni„ – sorolta az ellenérveket a szállóhely tulajdonosa.

Folyamatosak az ellenőrzések

Országosan szállásról szállásra ellenőrzik a hatósági személyek a járványügyi szabályok betartását. Egy szegedi hotel dolgozója elmondta, hogy magukat civilnek álcázó rendőrök, illetve katonák ellenőrzik a helyi szállásadókat és nagyon szigorúan lépnek fel azok ellen, akik szabálysértést követnek el. A szerkesztőség országos minifelméréséből kiderült, hogy a fogadók többsége betartja a szabályokat és kizárólag csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező embereket szállásolja el. Egy Balatonmáriafürdőn található panzió dolgozója már a ”Lenne egy kérdésem„ hallatán rávágta, hogy kizárólag csak védettségi igazolvánnyal fogadnak vendéget.

Megnövekedett az üzleti utak száma

Több panzió és hotel is jelezte, hogy a járványhelyzet alatt, illetve a jelen időszakban is érezhetően megnövekedtek a üzleti és céges utakhoz köthető foglalások. A lap kérdésére az egyik balatoni szálláshely dolgozója elmondta, hogy fokozottan ellenőrizni fogják az üzleti utak foglalásának hátterét, mert félő, hogy sokan visszaélnek ezzel a lehetőséggel. Az üzleti és céges utak esetében mindössze egy nyomtatvánnyal kell rendelkeznie az utazó személyeknek és mentesülnek a védettségi igazolványokra vonatkozó szabályok alól.

Néhol a vakcinaigazolás is elég

Újságíró kolléga érdeklődött egy szilvásváradi és egy Sopron melletti panzióban is arról, hogy milyen lehetőségek vannak arra, ha az illető oltással ugyan rendelkezik, de védettségi igazolvánnyal a megnövekedett postázási idő miatt, még nem. ”Ha megkapta a vendég az első oltását, akkor mi elfogadjuk a vakcinaigazolást is. A környéken mindenki másképp jár el, a lényeg, hogy legyen beoltva„ – mondta az egyik szilvásváradi szálláshely dolgozója. A Sopron melletti szálláshelyen is azt közölték a a recepción, hogy bár úgy tudják, csak igazolványt fogadnak el, de még telefonáljunk egy-két kört az ügyben, mert lehet, hogy megoldható csak a vakcinaigazolás felmutatásával is.

Zárt csoportokban ”vadásznak„ a szállásokra

Több zárt csoportot is létrehoztak a közösségi oldalakon abból a célból, hogy azok a személyek is el tudjanak utazni, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, illetve a szálláshelyek se essenek el bevételtől. A csoportban kapcsolatba tudnak lépni egymással a szabálysértést elkövető felek. Van olyan csoport, amely közel 40 ezer tagot számlál. A Facebook-os pletykák szerint a rendőrség próbál beférkőzni a szerveződő csoportokba.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?