INSIDER

Változások a második oltás körül – sok beoltott kap most üzenetet

A pedagógusoknál és az AstraZenecával oltottaknál is változhat a második dózis beadásának időpontja.
  • Szerző: Ripost

Hétfőn este rengeteg pedagógus kapott sms-t arról, hogy megváltozott a második oltás időpontja. Mint az országos tisztifőorvos elmondta, azok a pedagógusok, akik felügyelőtanárként dolgoznak a hétfőn elkezdődött érettségi vizsgákon, a szombati napra vonatkozó, emlékeztető sms-t kapnak a második oltásra; függetlenül attól, hogy korábban hétköznapra szólt a behívójuk. A hétvégi oltáshoz a kedden érkezett 334 450 adag Pfizer-vakcinát fogják felhasználni. Úgy tudjuk, a hétfői napon volt egy kis kavar, több pedagógus több üzenetet is kapott, vélhetően az utoljára megküldött időpont a helyes.

Egyeseknél változhat a második oltás időpontja

Egyeseknél változhat a második oltás időpontja Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília az AstraZeneca védőoltás második dózisáról is beszélt: lehetőség nyílt ugyanis arra, hogy ha valaki azt igényli, megkaphatja 3 hónapnál korábban is. Aki így dönt, annál az oltópontnál (vagy háziorvosnál) kell jeleznie, ahol először beoltották. Ott rögzítik a kérését, és az oltópont szervezi meg a következő oltást. „Ahhoz, hogy egyetlen adag vakcina se menjen kárba, össze kell várni tíz embert” – mondta Müller Cecília.

Mint azt azonban Dr. Mangó Gabriella háziorvos elmondta, a hosszabb várakozási idő végső soron nagyobb védettséget eredményezhet. „A 12 hét amiatt lett meghatározva, mert kutatásokkal bizonyították, hogy minél később adják be az AstraZeneca második adagját, annál magasabb védettséget ad. Tehát aki előbb adatja be, az a védettségéből veszít. Nem mindegy, hogy 60% vagy 85%…” – fogalmazott a szakember. Hozzátette: aki tudja, várja meg a 12 hetet, lassan már úgy is letelik!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?