INSIDER

Vajon gond nélkül mixelhetők egymással a különféle vakcinák?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy kaphatunk-e másodikra másféle oltást, mint az első volt. Vagyis működik az oltás mixelés? Nos, korábban már Karikó Katalin is megszólalt az ügyben, most pedig Rusvai Miklós fejtette ki álláspontját a Ripostnak.
  • Szerző: Ripost

Az oltások keverése okozhat-e problémát vagy gond nélkül lehet mixelni őket?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kérdésre a választ nem olyan régen maga a koronavírus elleni Pfizer–BioNTech és Moderna vakcina alapjául szolgáló felfedezést jegyző biokémikus adta meg. Karikó Katalin vakcinakeverés ügyben a Facebookon szólalt meg.

A közösségi oldalon tették fel neki a kérdést, ő kommentben válaszolt.

„Kedves Katalin! Azt szeretném kérdezni, hogy az AstraZeneca 2. oltása helyett beadható-e a Pfizer vakcina? Van-e ezzel kapcsolatos tapasztalat?”

„Az mRNS vakcinák mindig helyettesíthetnek más vakcinát, de engedély még nincsen rá„fogalmazott Karikó Katalin.

A most Rusvai Miklós virológust is megkérdezte a témában.

Régóta mondjuk, hogy a legjobb az lenne, ha az immunizáláshoz kevernék az oltóanyagokat”

– mondta a virológus, aki hozzátette, hogy az első ilyen jellegű vizsgálatok már februárban megtörténtek ezzel kapcsolatban. Tehát más országokban a vakcina mixelés hatásának vizsgálata már az év elején megkezdődött.

„Már csak kényszerűségből is, hiszen nálunk is volt az ismeretségi körben is olyan, aki súlyos reakciókat adott az első adag beadásakor. Vagyis egy bizonyos oltóanyagra allergiás volt. Ilyen esetekben nem lehet a második dózist ugyanabból a vakcina típusból adni„ – szögezi le Rusvai Miklós.

Dr. Rusvai Miklós virológus a harmadik hullámról beszélt

Dr. Rusvai Miklós virológus
Fotó: Origo – Talán Csaba

A virológus elmondása szerint Angliában és az Egyesült Államokban végezték először ezeket a vizsgálatokat és azután fokozatosan egyre több országban is bevezették ezt a „vakcinamixelést”.

„Kiderült, hogy nem hogy hátrányos lenne a vakcinák keverése, ellenkezőleg, többnyire sokkal hatékonyabb immunválaszt váltott ki, magasabb lett az immunitás szintje. Gyakorlatilag a vektor vakcina után mRNS vakcinát adnak, az mRNS után pedig vektor vakcinát. Egyforma típusú oltóanyagot tehát nem alkalmaznak a vakcina mixeléskor. Lehetőleg váltani kell, az adja a legjobb immunitást” – árulta el Rusvai Miklós.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?