INSIDER

Karikó Katalin megszólalt a vakcinák helyettesíthetőségéről

A szakember tiszta vizet önt a pohárba, ez az igazság az oltások keverésével kapcsolatban.
  • Szerző: Ripost

Karikó Katalin vakcina-keverés lehetőségéről, a vakcinák helyettesíthetőségéről mondott véleményt. Lehetséges-e mixelni az oltásokat? – merült fel a kérdés, miután sokaknak megrendült a bizalma az AstraZeneca oltásban.

Fél Európa úgy döntött az elmúlt napokban, hogy szünetelteti az oltást az AstraZeneca adagjával, mivel néhány embernél súlyos vérrögképződés jelentkezett. A gyártó és több szakember is azt állítja, hogy nincs összefüggés az esetek között.

Mint ahogy a megírta, a tévhiteket maga Müller Cecília is cáfolta.

„Mi az EMA, a WHO és az Európai Járványügyi Központ iránymutatásait követjük. Közülük az első iránymutatása ebben a fő, ők adják ki az engedélyt. Több alkalommal kimondták, hogy nem találtak a trombózishajlam és az oltás között összefüggést„

- magyarázta a tisztifőorvos, aki hangsúlyozta, hogy itthon folytatják az alkalmazását, mivel többször kimondták már, hogy nem veszélyes az AstraZeneca-vakcina.

Franciaországban például felmerült, hogy azok az 55 év alattiak, akik megkapták az első AstraZeneca oltást, a második oltásra már mRNS alapú vakcinát kapjanak – értesült a Reuters.

A hírügynökség szerint az 55 év alatti, AstraZenecával egyszer már beoltott állampolgárokat másodjára már mRNA-vakcinákkal, azaz Franciaország esetében az eddig engedélyezett Pfizer/BionTech vagy Moderna által gyártott vakcinákkal fogják beoltani.

karikó vakcina keverés

Miskolc, 2021. március 28.
Katona Gizella ápolónõ a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina elsõ adagjával beolt egy idõs nõt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 28-án.
MTI/Vajda János

Az oltások keverése okozhat-e problémát vagy gond nélkül lehet mixelni őket?

A kérdésre a választ maga koronavírus elleni Pfizer–BioNTech és Moderna vakcina alapjául szolgáló felfedezést jegyző biokémikus adta meg. Karikó vakcina keverés ügyben a Facebookon szólalt meg.

A közösségi oldalon tették fel neki a kérdést, ő kommentbe válaszolt.

Kedves Katalin! Azt szeretném kérdezni, hogy az AstraZeneca 2. oltása helyett beadható-e a Pfizer vakcina? Van-e ezzel kapcsolatos tapasztalat?”

„ Az mRNS vakcinák mindig helyettesítenek más vakcinát, de engedély még nincsen rá„

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?