Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.03.31.

Müller Cecília mindent elmondott az AstraZeneca-vakcináról

A friss információkkal jelentkeztek az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján kiderült, hogy minden korábbinál több, 739 emberrel szemben intézkedtek a maszkszabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszámolt arról is, hogy egy 22 éves szlovák állampolgárságú fiatalt előállítottak az M3-as metrópótló buszon, aki a buszkordonon átmászva leköpte a sofőrt, s maszkot sem viselt.

Fotó: M1

Nem ez volt az egyetlen súlyos szabályszegés: egy fodrászüzlet nyitva volt Baranya megyében, négyen voltak bent és senki sem viselt maszkot. 19 napra bezárták a fodrászatot. Mindeközben Pécsett egy panzióban egy szoba ki volt adva 9 főre, így hat hónapra bezárták a panziót – mondta el Kiss Róbert. Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a járványügyi adatok addig nem fognak változni, amíg nem akadályozzuk meg a fertőzés továbbadását. Egész népességszinten elmondható, hogy a harmadik hullám egész Európát próbára teszi – tette hozzá.

Kétmillió felett az oltottak száma

Müller Cecília reméli, hogy a vakcinációnak és a fegyelmezettségnek köszönhetően minél hamarabb el tudjuk érni a járvány platóját. Jó eredménynek nevezte, hogy már több mint kétmillió ember kapta meg az első oltását.
Müller Cecília beszámolt a pedagógusok kampányoltásáról is. Az oltási sorrend ennek ellenére nem változik. Amikor a vakcinaszállítmány lehetővé teszi, hogy egy-egy csoportot párhuzamosan beoltsanak, akkor azt megteszik. Holnaptól Komárom-Esztergom megye kis településein dolgoznak az oltóbuszok.

Tévhitek az AstraZenecáról

Egyre több ország függeszti fel az AstraZeneca-vakcinával való oltást, ezzel kapcsolatban kérdezték az operatív törzset, hogy mit javasolnak.

Mi az EMA, a WHO és az Európai Járványügyi Központ iránymutatásait követjük. Közülük az első iránymutatása ebben a fő, ők adják ki az engedélyt. Több alkalommal kimondták, hogy nem találtak a trombózishajlam és az oltás között összefüggést

- mondta Müller Cecília, aki hangsúlyozta, hogy itthon folytatják az alkalmazását, mivel többször kimondták már, hogy nem veszélyes az AstraZeneca-vakcina. Felhívjuk a figyelmet, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/emmi-favipiravir-felirasan-embereletek-mulhatnak Az Operatív Törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekszünk bekapcsolni az oltásba. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötöttünk. A kínai Sinopharm oltóanyagból eddig 1,1 millió adag vakcina érkezett, ezt elsősorban a háziorvosok használják a regisztrált idősek első és második körös oltásához. Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain. Az OGYÉI két újabb keleti vakcina (CanSino, CoviShield) behozatalát is engedélyezte, de ezek szállítása csak hetek múlva várható. A Magyarországra érkezett vakcinákról: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipusa-es-mennyisege-9

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ki vitte el a rekordösszegű lottónyereményt

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

borsonline.hu

Kezdődik az asztrológiai újév: ezekre a csillagjegyekre lesz brutális hatással

hirtv.hu

Karácsony Gergely is reagált Szentkirályi Alexandra jelöltségére + videó

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

mandiner.hu

Odaszúrt Liuéknak és Kínának a magyar gyorskorcsolyázók csapatmenedzsere

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégére? 11 bevált recept szombat-vasárnapi ebédnek

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Ha erről lemaradsz nem látod többször: ekkor nézz fel az égre a különleges látványért

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Dráma az éjszakában, így jutott ki a kézilabda-válogatott az olimpiára.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

7 érdekes tény Szentkirályi Alexandráról, a Fidesz budapesti főpolgármester-jelöltjéről

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina

INSIDER

"Gyomoridegem van, amikor arra kell mennünk" – Rettegnek a helyiek a 41-es főúttól

INSIDER

„Békéscsaba mentőállomás. Kórház?!” - 20 év telt el az ikonikus telefonbeszélgetés óta, így van most a néni

INSIDER

Brutális: 11 éves lányt erőszakolt meg egy 14 éves fiú