INSIDER

V4NA: Korrupt politikusokkal tárgyalt Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc pártja megmutatta valódi arcát, amikor egy tárgyalóasztalhoz ültek az ALDE-val.
  • Szerző: WM

Gyurcsány Ferenc felesége, a DK EP-listájának vezetője többször is hangsúlyozta, hogy harcolni kell a korrupció és a multinacionális cégek adóelkerülése ellen. Végül a párt megmutatta valódi arcát, amikor Brüsszelben Gyurcsányné első útja Guy Verhofstadthoz vezetett, hogy tárgyaljanak a DK lehetséges csatlakozásáról a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért-hoz (ALDE). Annak ellenére is tárgyaltak az ALDE vezetőjével, hogy Verhofstadt frakciója körül néhány hete hatalmas botrány robbant ki.

Az erősen bevándorláspárti ALDE-ról kiderült, hogy multinacionális vállalatok finanszírozzák, köztük a Disney, a Microsoft és a Google. Vagyis Európán kívüli nagyvállalatok is, ami azt jelenti, hogy külföldiek - cégeiken keresztül - befolyásolják az EP-választásokat. Először cáfolták, végül az ALDE kénytelen volt beismerni, hogy a multik valóban pénzelik a pártcsaládot. Maga Verhofstadt is keveredett már hasonló botrányba.

Soros György egyik legfőbb emberéről az derült ki, hogy 2010-2016 között egy offshore céget is működtető cégcsoport, az Exmar-csoport igazgatóságának tagja volt, ahol évente 60 ezer eurót, azaz nagyjából 20 millió forintot kapott.

A botrányok ellenére a DK első útja mégis egy korrupciótól hemzsegő pártcsaládhoz vezetett. A Demokratikus Koalíció végül bejelentette, hogy a szocdemekhez csatlakoznak, de nem lehet véletlen, hogy Verhofstadttal is tárgyaltak. Még ha valóban be is ülnek a szocialistákhoz, ott nyilvánvalóan az ultraliberális irányzatot fogják képviselni.

A V4NA-nak magukat megnevezni nem akaró holland szocialista politikusok azt mondták: maguk is furcsállják Gyurcsányék tárgyalásait, de annyira szükségük van a négy képviselőre, hogy ezt kénytelenek elnézni nekik.

És ezeket olvastad már?