INSIDER

Új módszerrel támadnak a netes csalók

A Kaspersky biztonsági cég szakemberei egy új módszert lepleztek le: a csalók azzal hitegetik az internetezőket, akiknek adatait állítólag idegenek ellopták, hogy az adatszivárgás miatt kártérítést igényelhetnek.  Közben a többség nem is sejti, hogy csapdába csalják.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Mindezt úgy valósítják meg, hogy weboldalakat hoznak létre, amelyek azt állítják, hogy az USA Kereskedelmi Bizottsága által létrehozott egyik adatvédelmi kezdeményezéshez kapcsolódnak. Mindez persze nem igaz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123RF

A trükk az egészben, hogy ez a hamis kezdeményezés akar segíteni azoknak, akiknek adatai szerintük kiszivárogtak, és kiberbűnözők áldozataivá váltak. Először a csaló weboldal felajánlja, hogy a felhasználó ellenőrizze, adatait megszerezte-e egy harmadik fél. Ehhez meg kell adni a vezeték- és keresztnevet, telefonszámot és a közösségi média fiókjait, majd a rendszer minden esetben kiírja, hogy az adatokat ellopták, és több ezer dolláros kártérítésre jogosult emiatt a felhasználó. Ekkor be kell írni a nem létező kártérítési összeg „átutalásához“ a bankkártya adatokat, amit semmiképp sem szabadna megadni, ugyanis ez az a pont, ahol valóban ellopják az adatait – hívta fel a figyelmet a biztonságportal.hu.

A megkereste Petrányi-Széll Andrást, a G-data vírusirtó szakemberét, aki elsősorban arra figyelmeztetett, hogy a pénzfizetést ígérő ajánlatokban nem szabad egyből megbízni.

„A különböző védelmi szoftverekben az adathalász oldalakat listázzák, címüket letiltják, így akinek frissített, jogtiszta vírusirtó szoftvere van, az védett. Az adathalász oldalak webcímei azonban gyorsan változnak, így nem feltétlenül minden ilyen oldalt szűrnek ki„ – mondta Petrányi-Széll András. A józan ész, ami segít: végig kell gondolni, hogy reális-e, hogy az ember adatait ellopták, illetve az, hogy ezért kártérítést kapjon” – tette hozzá.

Mint kiderült, a csalók valószínűleg orosz anyanyelvűek lehetnek, egyelőre nem tudni róluk többet.

címkék:
És ezeket olvastad már?