INSIDER

Új lakásfelújítási program indul januártól, nem csak gyermekes családoknak

Korszerűsítés, felújítás, egyetlen fillér megtakarítás nélkül? Jövőre ez is lehetségessé válik, tudta meg a Ripost. Mesterséges intelligencia könnyíti majd meg a megfelelő pályázat, támogatás megtalálását, hitelprogram indul, a törlesztést pedig akár teljes egészében fedezheti a rezsimegtakarítás.
  • Szerző: Ripost

Magyarországon nagyjából másfél millióan újítanák fel a lakásukat és négyszázezren ezt konkrétan tervezik is. Jövőre erre újabb kedvező lehetőség nyílik, és nemcsak a gyermeket nevelő családok számára, hanem mindenkinek – tudta meg a . A számos energiakorszerűsítési pályázat mellett elérhetők lesznek kedvező banki hitelek, és soha nem látott rezsicsökkentést tesz lehetővé a korszerűsítés, adott esetben akár a felvett hitel teljes törlesztőrészletére futja a megtakarításból.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Schutterstock

A pályázatokkal persze az a baj, hogy néha túlságosan bonyolultak, bürokratikusak. Ezen kíván segíteni a Virtuális Erőmű Program, ami 2021-től elindít egy digitális szolgáltatást. Ezt kis- és mikrovállalkozások már tesztelik, de jövőre magánemberek számára is elérhető lesz, mondta el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában dr. Molnár Ferenc, a program kitalálója.

Fotó: Schutterstock

A mesterséges intelligencia a különböző lehetőségek közül kiválasztja azt, ami az adott érdeklődő számára a legmegfelelőbb, akár kombinálja a pályázatokat és támogatásokat, megkeresi a hozzá való hitelkonstrukciót egy néhány perces egyszerű kérdőív kitöltése után.

Fotó: Schutterstock

Sok embernek azért magas az áram- és fűtésszámlája, mert régiek az ablakok, ajtók, nincs szigetelés, elavult a kazán. Ha ezeket az otthonokat korszerűsítik, akkor jelentős energiát lehet megtakarítani országos szinten, de az ingatlan tulajdonosának is jóval olcsóbb lesz a rezsije, a megtakarításból pedig futja a hiteltörlesztésre. Ez persze csak azoknak járható út, akik munkahellyel, rendszeres havi jövedelemmel rendelkeznek.

Egy felújítás mindig nagy feladat, a tervek szerint a családok segítséget kapnak a legjobb műszaki megoldások megtalálásától a finanszírozáson át a szerződések megkötéséig és a kivitelezésig. Jelenleg mindennek az előkészítése zajlik, pontos részleteket később közölnek.

A környezetvédelmet is szolgálja a program

Magyarország az üvegházhatású gázkibocsátást az 1990-es érték 40 százalékára akarja csökkenteni 2030-ra. A magyar klímacélok teljesítése csak a lakások energetikai korszerűsétésével érhető el. A program 2021-ben 25 ezer, 2022-ben 75 ezer, 2023 és 2030 között évi százezer háztartás energetikai felújításának támogatását tűzte ki célul, együttműködésben az MNB és a kormány új lakossági ingatlanfejlesztési zöld programjaival.

 

Összekapcsolható az új lakásfelújítási programmal

Egy energetikai korszerűsítés átlagosan 750 ezer-2,5 millió forintba kerül, tehát bőven belefér a nemrég a gyermeket nevelő családoknak meghirdetett lakásfelújítási támogatásba.Mint ahogy a megírta, 2021. január 1-je után a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújítási számláinak a felét az állam állja, 3 millió forintig. Ebbe pedig bőven belefér az energetikai korszerűsítés. A rezsimegtakarítás viszont, ami így elérhető és ami ezután a családnál marad, akár évi 30-40 százalék is lehet!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?