Létrehozva: 2020.10.15.

Novák Katalin: nagyon népszerű az otthonfelújítási támogatás

Már most hatalmas az érdeklődés az állam által családosoknak ígért felújítási kedvezményre.

Nagyon nagy az igény az otthonfelújítási támogatásra, amit január 1-jétől lehet igényelni – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Novák Katalin elmondta, a legalább egy gyermeket nevelő család otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig.

A 2015-ben indított otthonteremtési program új eleme, a felújítási támogatás igénylésének nem feltétele – igaz, nem is kizáró eleme -, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével – fűzte hozzá.

Budapest, 2020. október 14.
Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb elemérõl tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2020. október 14-én. Otthonfelújítási programot indít a kormány január 1-jétõl; a legalább egy gyermeket nevelõ családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb három millió forintig.
MTI/Soós Lajos

A miniszter a részleteket ismertetve elmondta: ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, az állam visszautalja neki a költségeinek felét, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is.

Hangsúlyozta, bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja; legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról.

A kormány célja, hogy minél több gyermeket nevelő családnak segítsen, másrészt a gazdaság fellendítéséhez is hozzájárul ez az intézkedés az építőipar fellendítésén keresztül – fogalmazott.

Novák Katalin a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában emlékeztetett arra, a családtámogatások közé tartozik a kedvezményes hitel is, amelynek egy részét nem kell visszafizetni a gyermekek megszületése esetén. Ide tartozik a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is.

Nemrég jelentették be, hogy az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27 százalékról 5 százalékra csökkentik január 1-jétől, azok a családosok, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor – tette hozzá.

Otthonfelújítási programot indít a kormány január elsejétől – az új lehetőségek lényege
A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek, vagyis a kivitelezés és az anyag árának felét számla ellenében átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig.
Ez a 2021. január elseje után megkezdett felújításokra vonatkozik majd. Bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja; legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, illetve a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról. Egy hatmillió forintos otthonfelújításnál hárommillió forintot spórolhat meg minden gyermekes család.
Az otthonfelújítási program felülről nyitott lesz, a forrásokat az igényekhez igazítják
– jelentette be Novák Katalin, azonban a részletszabályok kidolgozásáig türelmet kért, néhány héten belülre ígérve azok elkészültét. Azt mondta, már érdemes most megállapodni a felújítást vállaló szakemberekkel, mivel feltehetően sokan kívánnak majd élni a lehetőséggel. A 2015-ben indított otthonteremtési program új elemének igénylésének nem feltétele a csok igénylése. A kormány célja, hogy Magyarországon minden gyereket váró vagy nevelő családnak legyen biztos tető a feje felett, és azt szeretnék, ha mindenkinek könnyebb lenne gyermeket vállalni – hangoztatta. Hozzátette: ezért vezették be öt évvel ezelőtt az otthonteremtési programot, és ezért bővítik azt folyamatosan. Miniszterként azon dolgozik – mondta -, hogy Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja valósulhasson meg. Emlékeztetett arra is, nemrég jelentették be, hogy az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27 százalékról 5 százalékra csökkentik január 1-jétől. Azok a családosok, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor. Példaként említette, hogy egy 30 millió forint plusz áfáért hirdetett lakás esetében 6,5 millió forintot spórolhat meg egy család az 5 százalékos áfával, emellett további másfél millió forintot visszaigényelhetnek. Ha tehát csokkal vásárolják az ingatlant, akkor összesen 8 millió forintot takaríthat meg ez a család – mondta Novák Katalin.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meglepő dolgot találtak a Föld mélyén, az életünkre is hatással lehet

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

life.hu

Kiss Ramóna és testvére, Debóra: "Amikor én megkomolyodtam, ő akkor őrült meg"

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár