INSIDER

Többen is megvették volna a várpalotai horrorhintát

Külföldi üzemeltetők sora szemezett hazánk egyetlen kalapácshintájával, ám tulajdonosa nem adta el a napokban Várpalotán tragikus balesetet okozó szerkezetet.
  • Szerző: Ripost

A horrorhinta értéke Európában meghaladja az ötszázezer eurós, azaz a 150 millió forintos értéket. Greznár Attila, a Happy New World Kft. ügyvezetője ennél olcsóbban gyártatta le a magyar kalapácshintát.

Nálunk más az anyagár és a munkadíj, ezért messze nem került annyiba, mint külföldön. Korábban rengeteg kinti vállalkozó meg akarta venni, de én nem adtam, ez az egyetlen ilyen hinta itthon

– mondja az üzemeltető, aki egy EU-s vidámparki rendezvényen szúrta ki azt a holland gyártású masinát, aminek magyar változatát elkészíttette.


"Több helyszínen készült, köztük Tiszafüreden, Tatán és Dömsödön" – mondja a balesetet okozó hinta üzemeltetője. Greznár Attila először tavaly májusban helyezte üzembe a szerkezetet, de instabilnak ítélte azt. - "A középső, nagy törzs enyhe mozgást végzett, ami nyugtalanított. A törzs és a karok közötti szöget is kicsinek véltem, ezért újraterveztettem és újragyártattam az öttonnás alkatrészt, vagyis a törzset és a karokat. Ekkor került bele az az olasz gyártmányú, hidraulikus rész is, ami a gyanúm szerint a balesetet okozta" – reagált lapunknak.


Annak ellenére, hogy instabilnak ítélte meg a berendezést, tavaly májustól augusztusig működtette a hintát, vásárokra, falunapokra járt vele.

Több szakmabeli is mondta, normális, ha a törzs enyhe mozgást mutat, amit a laikusok egyébként észre sem vesznek. Ám engem nyugtalanított, ezért indítottam újra az egész folyamatot, a tervezéstől kezdve a gyártáson át, az engedélyezésig mindenen átment, majd idén júniusban ismét munkára fogtam

– mondta a %%-nak. Greznár Attila a szombati súlyos baleset reggelén is átvizsgálta a hintát, ami miatt a 18 éves Krisztofer még mindig az életéért küzd.
Ismét megkerestük a hinta engedélyeztetését végző Budapesti Műszaki Egyetemet, ám kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?