INSIDER

Több mint ezerrel nőtt a légimentések száma évente

Kiderült: jóval többször riasztották a mentőhelikoptereket 2019-ben, mint az azt megelőző években. Hamarosan Szekszárdon nyílhat meg a következő légibázis, amire ezek szerint hatalmas szükség is van.
  • Szerző: Ripost

Míg a tavalyi évben arról lehetett olvasni, hogy évente átlagosan 2500-2700 légimentést végeznek hazánkban, a most megkapta az ORFK Kommunikációs Szolgálatától a legfrissebb adatokat. A Légimentő Nonprofit Kft. adatszolgáltatása szerint 2019.ben 3811 alkalommal szálltak fel a légimentők, amely jóval több, mint az azt megelőző években.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor

A légimentők idén januártól vehették használatba azt a kilenc, magyar tulajdonú mentőhelikoptert, amelyet még 2019 márciusában vásárolt a kormányzat.

Ezek a gépek már rendelkeznek – a korábban használt EC 135 típusú gépekhez viszonyítva – új képességekkel (robotpilóta, időjárásradar, kompatibilis kabinkialakítás, éjjellátó képesség), és az eddig használt mentőhelikopterek egészségügyi felszereléséhez képest modernebb eszközöket, berendezéseket is tartalmaznak. Ezen felül át is szervezték a légimentést, januártól a rendőrség feladata a technikai feltételeinek biztosítása. A légimentés egészségügyi szakmai irányítását a jövőben is az Országos Mentőszolgálat főigazgatója végzi, a mentőhelikopterek riasztása pedig továbbra is a Mentőszolgálat feladata marad.

Fotó: Markovics Gábor

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. honlapja szerint ma Magyarországon hét légimentőbázis működik: Miskolcon, Debrecenben, Szentesen, Budaörsön, Balatonfüreden, Sármelléken és Pécsen.

 

És ezeket olvastad már?