INSIDER

Teszttel sincs puszi, ölelés karácsonykor

Hiába reménykedünk abban, hogy akik már átestek a fertőzésen és ezt kimutatta náluk a teszt, nyugodtan megölelhetik idős szeretteiket karácsonykor. A szakember szerint nem kizárt, hogy azok is fertőzhetnek, akiknek a szervezetében ott az ellenanyag, ezért a maszkviselés és a távolságtartás nem mellőzhető.
  • Szerző: Ripost

„Vajon karácsonyozhat biztonságban a nagyszülőkkel az, akinél kimutatja a teszt, hogy átesett már a fertőzésen?” – kérdeztük dr. Bezzegh Attila laborvezető főorvost. Sokan ugyanis úgy gondolják, ha tesztet csináltatnak, akkor nincs szükség további biztonsági intézkedésekre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: shutterstock

Folyamatosan változik az antitestek mennyisége

„A járvány kitörése óta csak a mi cégünk több ezer tesztet készített és több, mint 400 pozitív esetet diagnosztizált” – mondta a -nak dr. Bezzegh Attila a SmartBioma Zrt. Mikrobiológiai Laboratórium szakmai igazgatója. „A szerológiai teszt képes kimutatni, hogy valaki korábban átesett-e már a fertőzésen, de még ezen a téren sem teljesen megbízható az eredmény, mivel sokaknál annak ellenére nem termelődik antitest, hogy elkapták a vírust, másrészt folyamatosan változik az antiestek mennyisége és minősége.”

Bezzegh Attila (Fotó: facebook)

Nem biztos, hogy a több ellenanyag hosszabb időre véd

Jó hír, hogy akinél a teszt pozitív, biztos, hogy átesett a betegségen és valóban védetté vált egy időre. Az antitestek mennyiségét is meg tudják határozni laboratóriumi körülmények között, ám arról nincs biztos adat, hogy akinek a szervezetében több antitest termelődött, az hosszabb ideig védett.

Fotó: shutterstock

„Azt azonban megfigyeltük, hogy akiknél nem termelődtek antitestek, azok nagyobb eséllyel kapták el újra a koronavírust” – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: sajnos a jövőre nézve semmilyen biztosítékot nem adnak a tesztek, még ha termelt is antitesteket a szervezetünk, akkor sem biztos, hogy nem kaptuk el újra, nem adhatjuk tovább a vírust.

Csak a maszk és a távolságtartás adhat biztonságot

„Ha amiatt teszteltetünk, mert az idős családtagokkal szeretnénk biztonságosan eltölteni az ünnepeket, azt kell mondanom, hogy felesleges” – jelentette ki dr. Bezzegh Attila. „Ha biztonságban akarunk tudni másokat, sajnos csak a maszkviselés és a megfelelő távolság megtartása segít.”

Fotó: shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?