INSIDER

Te még mindig tévén nézed a tévéműsort?

Csaknem másfél millió honfitársunk néz magyar tévémûsorokat az interneten. És akkor az amerikai sorozatokról még nem is beszéltünk...
címkék:
  • Szerző: Ripost

Akkor tévézel, amikor a csatorna épp adja a műsort? Ezzel lassan egyedül maradsz...

Itt a visszatekerhető, felvehető műsorok kora – és persze az interneté! Gyakran előfordul: a hazaérő szülő a gyereket a laptoppal, tablettel az ölében találja, és a kérdésre, hogy "mit csinálsz?", azt válaszolja: tévésorozatot nézek! Sok felnőtt számára is az esti vagy hétvégi netes "sorozatmaraton" jelenti a munka utáni kikapcsolódást.

 

Az internet alapvetően változtatta meg a tévézési szokásainkat: rengetegen néznek – legálisan vagy illegálisan – tévéműsorokat az interneten.

Mennyien?

Magyarországon nagyjából másfél millióan tévéznek interneten, mint az a Nielsen felméréséből kiderült. És ebben még nincsenek is benne a híres amerikai sorozatok szerelmesei, hiszen ezeket általában illegálisan nézzük...

Kik?

Nem csoda, hogy főleg a fiatalok és főleg a képzettebbek – bár manapság már azon sem lepődünk meg, ha a nagypapa a neten nézi a meccset, vagy a nagymama a kedvenc sorozatát. De elsősorban mégis a 18-49 éves korosztályra, illetve a legalább érettségivel rendelkezőkre jellemző, hogy interneten néznek tévét. A 30-49 évesek közül már csak minden ötödik ember tévézik a neten – az idősebbeknek pedig csupán a tizede. A nemek aránya 52:48 százalék a nők javára.

Mit?

Ha magyar tartalomról van  szó, akkor főleg sportot és szappanoperákat nézünk, persze a hírek és a tehetségkutatók sem maradnak le messze a sorban.

Hogyan?

Ha a neten tévézünk, akkor inkább a nagyobb képernyőket szeretjük: laptopot 58, asztali számítógépet 54 százalék használ, míg tableten csak 14, okostelefonon 10 százalékunk tévézik.

De rengetegen fordítva is csinálják: tévénézés közben internetezni 3,9 millióan szoktak rendszeresen!

Ami biztos: internet ide vagy oda, megdöbbentően sokat tévézünk. Idén a második negyedévben a magyarok átlagosan napi 4 óra 26 percet töltöttek a tévékészülékek előtt. Ez 5 perccel kevesebb, mint tavaly. Lehet, hogy azért, mert sokan átszoktak az internetes tévézésre...?

címkék:
És ezeket olvastad már?