INSIDER

A magyar virológus megmagyarázta, miért támadja a beteget több hullámban a brit mutáns

Különös következtetésre jutott Fejér Szilárd erdélyi kémikus, miután kislányát megfertőzte a brit koronavírus mutációja. Lányától naponta vett mintákat és véleménye szerint az eredmények azt igazolják, hogy a brit variáns kétszer teríti le a betegeket. Dr. Rusvai Miklós virológus magyarázatot adott arra, mi az oka, hogy a betegség során többször is megemelkedhet a vírusszám.
  • Szerző: Ripost

Miután Fejér Szilárd 7 éves lánya megfertőződött a brit mutánssal, a kislány betegsége alatt naponta vett tőle mintát és még négy önkéntestől, amelyeket aztán bevizsgáltatott. A teszteredmények után a szakember arra a következtetésre jutott, hogy mind a négy, 21-35 év közötti fertőzött enyhe tünetekkel átvészelte a betegséget, de mindegyikük mintájában látszott kisebb-nagyobb emelkedés a csúcs utáni 4-5. napon. Vagyis kétszer támadja meg a betegeket a brit mutáns!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kémikus kislányának szervezetében a betegség harmadik napján hirtelen megnőtt a vírus mennyisége, majd négy napig folyamatosan csökkent, a 7. napon azonban ismét kimagasló vírusszámot mutattak ki. Szilárd iyenfajta „második hullámot” figyelt meg a négy önkéntesből háromnál.

Dr. Rusvai Miklós virológus magyarázatot adott erre.

Rusvai Miklós szerint akár milliószor több vírus lehet a nyálban vagy az orrnyálkahártyában később, mint az első napokban.

Rusvai Miklós szerint akár milliószor több vírus lehet a nyálban vagy az orrnyálkahártyában később, mint az első napokban. Fotó: TV2

„Amikor a vírusfertőzés megered, belélegezzük a vírust, a vírus első lépésben általában a felső légutak hámsejtjeiben, az orrüregen belül, a garatban – még talán a légcsőben – elszaporodik és ezután a helyi szaporodási fázis után a második-harmadik napon bejut a vérbe. Ezt úgy nevezik szakmai nyelven, hogy virémia alakul ki” – magyarázta a szakember. A virémia során, amikor az érpályában van a vírus, az erek belső falát bélelő endothel sejtekben szaporodik el. Ez a második vírusszaporodási fázis.

Folyamatosan változik a brit mutáns, már a gyerekekre is sokkal veszélyesebb

Folyamatosan mutálódik a vírus, már a gyerekekre is sokkal veszélyesebb
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

„Mivel az erek behálózzák az egész szervezetünket, az ereket bélelő endothel sejtekben történő vírusszaporodás hatására nagyon megnövekszik a vírus mennyisége, és innentől kezdve a vírus a vérrel együtt eljut a bélhámba, a szívizomsejtekbe és a tüdősejtekbe is, gyakorlatilag minden szervbe, ahol fogékony sejtek vannak” – monda a -nak. Mivel rengeteg ilyen sejt van a szerveztünkben, óriási mennyiségben termelődik a vírus ebben az időszakban, és ilyenkor tömegesen ürül is a szervezetből. „Akár egymilliószor is több vírus lehet a nyálban vagy az orrnyálkahártyában, mint az első napokban. Ez a folyamat jellemző a vírusfertőzés során” – árulta el Rusvai Miklós. Ezért az újabb kutatások során a vírus mennyiségét már a nyálban vizsgálják, mert ha a nyálban több vírus van a kezdeti fázis után, mint az orrnyálkahártyában, ez azt mutatja, hogy nemcsak a felső légutakban szaporodik.

Akik könnyebben átvészelik a vírusfertőzést, azoknak a felső légútjában szaporodott csak a vírus és az immunrendszerük nem engedte, hogy a szétáradjon a szerveztükben, nem alakul ki virémia. Ezek azok az emberek, akik fertőzöttek és az orrváladékukból kimutatható a vírus, de nem betegednek meg, nem lesz a vérükben mérhető mennyiségű ellenanyag. Viszont ők is fertőzhetnek.

Ha további részletekre és más érdekességekre is kíváncsi vagy, akkor keresd a 7 hetilapot az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?