INSIDER

Kétszer támadja meg a betegeket a brit mutáns

Egész Európában, Magyarországon is tarol a koronavírus brit mutációja, ami gyorsabban terjed és súlyosabban megbetegít. De vajon miért? Egy különös megfigyelésről számol be a Ripost7 ma megjelent száma.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A budapesti koronavírusos esetek 80-90 százalékát már a brit mutáns okozza, ez gerjeszti a járvány harmadik hullámát. Ezt a variánst leginkább a gyerekek és a fiatal felnőttek terjesztik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Azért veszélyesebb a brit vírusmutáns, mert jóval könnyebben terjed, és azt mutatják az eddigi részadatok, hogy valószínűleg súlyosabb megbetegedést is okozhat az eredi vírusváltozatnál – írja Fejér Szilárd erdélyi kémikus kutató. A szakember kifejtette: olyan változások keletkeztek a tüskefehérjén, amelyek miatt könnyebben kapcsolódik a sejtekhez, sőt erősebben is. Több sejtet tud megfertőzni, és így a beteg jóval nagyobb mennyiségben termeli a vírust.

Fejér Szilárd a kezdetek óta figyelemmel kíséri a járvány alakulását

„Ezt látjuk a teszteléseken is: ismét nagyon sok a szuperfertőző, aki ontja magából a vírust” – jelentette ki a Maszolnak adott interjújában. Szilárd 7 éves kislánya elkapta a koronavírust, a szakember pedig a lánya betegsége alatt végig gyűjtötte az adatokat. Naponta vett mintát a lányától, amit aztán bevizsgáltatott. Döbbenetes dolgok derültek ki!

Fejér Szilárd lánya (piros vonal) szervezetében a vírusszám alakulása. A maximum után csökkenni kezdett, majd ismét megugrott. Ezt más fertőzötteknél is tapasztalta. Grafikon: Fehér Szilárd

„Amikor megérkezett az eredmény, beigazolódott a PCR alapján felmerült gyanú: ő is az angol variánssal fertőződött meg” – írja a szakember, aki négy önkéntestől is naponta vett mintát és bevizsgáltatta a vírus mennyiségét. Mind a négy, 21-35 év közötti fertőzött enyhe tünetekkel átvészelte a betegséget, de az ő mintájuknál is látszott kisebb-nagyobb emelkedés a csúcs utáni 4-5. napon. Az viszont a szakembert is meglepte, hogy a kislánya mintájában a betegség harmadik napján hirtelen megnőtt a vírus mennyisége. Bár a rekord után négy napig folyamatosan csökkent a vírus a kislány szervezetében, a 7. napon ismét kimagasló vírusszámot mutattak ki. A második ugrás nemcsak a kislány esetében volt megfigyelhető, a btit mutánssal megfertőzödött négy emberből háromnál ugyanilyen „második hullámot” figyeltek meg a betegség lefolyása során.

A szakember további következtetéseiről és arról, mit szól mindehhez a magyar virológus, valamint sok más érdekességről a 7 kedden megjelent számában olvashatsz. Keresd az újságárusoknál!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?