INSIDER

Siklók lepték el Budapestet – ezt tedd, ha látsz egyet

Elárulta a szakember: így különböztethetők meg a siklók az emberre veszélyes kígyóktól.
  • Szerző: Ripost

Elszaporodtak a siklók Budapest belvárosában és szerte az országban. Egyre többen panaszkodnak arra, hogy a közterületeken vagy az otthonuk közelében is siklókkal, kígyókkal találkoznak és nem tudják, hogy mitévők legyenek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Both Zoltán hivatásos állatbefogót kérdeztük.

„Az utóbbi időben a legtöbb, siklókkal kapcsolatos észlelés és bejelentés Budapest belvárosából érkezik. Döntően vízisiklókról van szó. Ezek az állatok alapvetően nem veszélyesek ránk nézve, nem is fogjuk be, de a városi forgatag semmiképp sem a természetes élőhelyük. Nyomós oka van annak, hogy bejöttek a városba, az emberek közé, táplálékot akarnak szerezni” – közölte a szakember a -tal.

Both Zoltán (Fotó: Facebook)

„Mi emberek okoztuk ezt azzal, hogy szép lassan felszámoljuk ezen állatok természetes élőhelyét, hiszen a zöldövezetekben építkezünk. Így az élelemforrást vesszük el tőlük. Ezért például a békák elkezdtek bejönni a városba, hogy enni tudjanak, őket követték a siklók, melyeknek a rágcsálók jelentik az élelemforrást – és így tovább. Ez a folyamat nem most kezdődött, és ahogy telik az idő, egyre nehezebb lesz visszafordítani” – folytatta gondolatmenetét Both Zoltán.

A legfontosabb kérdés, ami az embereket foglalkoztatja, hogy mit tegyenek, ha kigyót vagy siklót látnak.

„A legfontosabb, hogy semmiképp se fogjuk meg, még akkor se, ha egészen biztosak vagyunk benne, hogy egy ártalmatlan vízisikló. A kígyók félnek az embertől. Nem jó, ha megzavarjuk őket. Hívjuk a 112-es segélyhívót, jelentsük a problémát, és ha tudunk, készítsünk egy képet az állatról, így a hivatásos állatbefogó előre meg tudja állapítani a fajtáját” – tanácsolja a szakember.

Sikló (Fotó: Facebook)

Sokan kIdobják a kígyót, ha megunták

Both Zoltán egy szomorú és sajnos nem ritka jelenségre is felhívja a figyelmet. „Meglepő lehet, de Magyarországon szinte bárki vehet magának nem is olyan drágán akár mérges kígyót is. Igen ám, de amikor az új tulajdonos rájön, hogy egy ilyen állatot tartani bizony nagy felelősség és szakértelmet is igényel, ahelyett, hogy felnőnének a feladathoz, inkább megszabadulnak a kígyótól, és elengedik az utcán.„

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A hólabdától a kókusztortáig
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?