INSIDER

Segítség helyett sarcolja az embereket az ellenzék

Míg a kormány több fronton védi a gazdaságot, segít az embereknek a hitelmoratóriummal, ingyenes parkolással, áfacsökkentéssel, addig az ellenzéki önkormányzatok keményen sarcolnak a járvány kellős közepén. Többek között lakbéremeléssel, adóemeléssel és más megszorításokkal.
  • Szerző: Ripost

Erzsébetvárosban a lakhatás és a parkolás díját is emelnék

A koronavírus járvány idején fogja növeli a kerületben lakók költségeit a DK-s Niedermüller Péter. A parkolási díj emeléséről a Jelennek adott interjújában beszélt. „Azt gondolom, hogy ez nincs rendjén, attól, akinek van autója, nyugodtan lehetne több pénzt kérni„ – mondta . Azt, hogy mennyivel növelné, nem árulta el, de a nyáron a a BKV jegyárak 2–2,5– szereséről beszélt, ami 700-800 forintos óránkénti parkolási díjat jelent. A lakbért pedig jövedelemszinthez kötné.

Fotó: Bach Máté – Magyar Nemzet

Budavár önkormányzata is megsarcolná a lakókat

Hónapok óta új lakásrendelet létrehozásán dolgozik az első kerületi önkormányzat – mondta a kerület baloldali polgármestere online fogadóóráján. V. Naszályi Márta a megüresedő műemlékházakat szociális lakásokként akarja kiadni.

Fotó: MTI

A helyi Fidesz ezt felháborítónak tartja. Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő szerint a polgármester az ott élőkkel nem egyeztetett, sok száz budavári polgár lakhatását teszi bizonytalanná. Egyes esetekben két és félszeresére emelkedne a kerületiek lakbére.

Extra adót fizethetnek az emberek Józsefvárosban

Pikó András is visszaél a rendkívüli jogrenddel: növeli az építmény-, telek- és kommunális adót. Azt reméli, hogy ezzel a baloldali városvezetés közel 170 millió forintos bevételhez jut. A magánszemélyekre kivetett kommunális adó így 10,8 százalékkal, a telekadó 10,9 százalékkal, az építményadó pedig 6,3 százalékkal emelkedik. A józsefvárosi Fidesz felháborítónak tartja, hogy a kerületiek megsarcolására használja a polgármester a veszélyhelyzetet és ezt a pénzt – családonként mintegy 10 ezer forintot – a józsefvárosiak zsebéből veszi ki, ebben a koronavírus okozta, mindenkit sújtó helyzetben. Felszólították, hogy vonja vissza a rendeletet.

Fotó: MTI

Bár az óvodai és bölcsődei dolgozók is nagyon leterheltek a járvány miatt, idén sem lesz 13. havi fizetés Józsefvárosban – mondta Szili-Darók Ildikó, VIII. kerületi alpolgármester a november 10-i online lakossági fórum keretében. Persze nem magától, hanem egy kérdésre válaszolva. Utoljára plusz egy havi összeget az előző városvezetés adott a kerület dolgozóinak.

 

A kormány csökkentené, Karácsony emelné az adókat

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere napok óta azt hangoztatja, hogy adóemelésre lenne szükség a fővárosban, és az új teher azokat a nagyobb vállalkozásokat sújtaná, amelyek a válságot eddig nagyjából átvészelték . Jövőre megszorításokat tervez.

MTI/Kovács Tamás

„A 2021-es lesz az elmúlt évtizedek legtakarékosabb fővárosi költségvetése”- írta a Facebookon a Párbeszéd társelnöke. Az is kiderült, hogy nem akar költeni kátyúzásra, vízműhálózat-felújításra.

Többe kerül a gyerekek étkezése Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter visszaélt a különleges jogrend adta lehetőséggel és az önkormányzat véleményező ülésén hozott döntéseket az emberek kárára.

Bevezette a földadót: 6, illetve 3 ezer forintot kell fizetniük hektáronként a földtulajdonoknak a bérbe adott föld után. A gyermekétkeztetés díját is 7,15 százalékkal megemelte. Sőt, aki diétás étkezést vesz igénybe, annak 9,8 százalékkal kell többet fizetnie. A szociális bérlakások díját is feljebb vitte 8 százalékkal, ezzel a leginkább rászorulókat hozta nehéz helyzetbe.

És ezeket olvastad már?