Létrehozva: 2021.05.16.

14 hosszal tarolt: ez a telivér lehet Overdose utódja – Videó

A hároméves pej mén az alagi tréningközpont 15-ös istállójának lakója, idomárja és zsokéja, Bakos Gábor szerint egy hatalmas csibész, óriási szívvel. Első versenyében 14 (!) hosszal utasította maga mögé a mezőnyt, és ezzel az idei Derby egyik esélyesévé lépett elő.

A hároméves pej mént, Sambót már most a legendás Overdose-zal emlegetik egy lapon, és bár nem feltétlenül érdemes összehasonlítani a két telivért (Overdose sprinter volt, míg Sambónak jobban ízlik a hosszabb táv), az biztos, hogy a bemutatkozása több volt, mint meggyőző.

Sambo az idomár-zsokéval, Bakos Gáborral (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

Az igazi csibész hírében álló csődör idei első futásakor, Bakos Gáborral a nyergében elsöprő győzelmet aratott, 14 hosszas sikerére még lovasa sem számított. A második megmérettetése már szorosabb volt, de a másfél hosszas előny egy mérföldön sima győzelemnek számít. Sambónak azonban jobban fekszik a hosszabb táv, harmadik versenyében, az április 25-én megrendezett Zirci díjban ismét ellenállhatatlan volt, hat hosszal verte versenytársait.

Bakos Gábor várásra lovagolta Sambót, a taktika bejött, a telivér nagyot ment a végén.

Íme a futam:

Jó hír Sambo kedvelőinek, hogy mivel még csak hároméves, bőven van ideje fejlődni, egy telivér ugyanis körülbelül 5-6 évesen nyújtja a legjobbját. Igaz, erre is találunk ellenpéldát, hiszen a sárga Báthory már 9 éves, és még mindig jó erőben van.

Mielőtt meglátogattuk volna Sambót Alagon, a 15-ös istállóban, utunk a Kincsem Parkba, a magyar „lovi” fellegvárába vezetett, ahol Pécsi István ügyvezető igazgató állt a rendelkezésünkre.

Pécsi István
Fotó: Markovics Gábor

„Sok esetben már a tréningek folyamán látjuk, ha egy különleges lóval hozott minket össze a sors, de persze óriási jelentősége van a szerencsének, és itt leginkább arra gondolok, hogy a lovak sérülésmentesen ússzák meg a versenyeket. Hiszen minél nagyobb sebességgel fut egy ló, annál nagyobb a kockázat. Általában ezek a különleges képességű lovak sérülnek jobban, hiszen gyakorlatilag inuk szakadtáig futnak. Nagyon beleteszik a szívüket, a gyengébb hendikep lovak óvatosabbak” – magyarázta kameránk előtt Pécsi István, aki azt is elárulta, hogy kell bánni a telivérekkel, amik gyakorlatilag profi sportolók, csak éppen négy lábuk van.

Fotó: Markovics Gábor

„Egy rettenetesen felpörgetett idegrendszerű lóról beszélünk, amit több száz éve arra tenyésztenek, hogy minél gyorsabban fusson. Értelemszerűen ezekkel a lovakkal nagyon nyugodtan, szakszerűen kell bánni, de hozzáteszem, ebben az esetben a világ legjobb fej és legaranyosabb állatáról beszélünk. Természetesen ezek felpörgetett lovak, az a dolguk, hogy kiugorjanak a gépből és menjenek. Amikor visszavonulnak, semmi baj nem lesz velük, hihetetlenül intelligensek” – ecsetelte Pécsi.

Amikor meglátogattuk Sambót, erről személyesen is meggyőződhettünk. A hároméves, veretlen csibész élvezte a simogatást, a boxába is bemehettünk, sőt, az idomár-zsoké, Bakos Gábor elárulta, hogy a másfél éves kisfia is imádja az erős, szép küllemű telivért.

„Nekem rögtön megtetszett, amikor idekerült Alagra. Szimpatikus, kompakt, csibész ló, olyan volt, amilyennek lennie kell egy yearlingnek. Ez 2019-ben történt. Most megpróbálunk neki egy könnyebb külföldi, olasz versenyt keresni még a Derby előtt, amit július első hétvégéjén futnak. Meglátjuk, ott hogyan teljesít. Mivel legutóbb 1900 méterrel nyert, a távot semmiképp sem szeretnénk csökkenteni” – árulta el Bakos, hozzátéve, hogy Sambo szigorú napirendet követ, de természetesen egyáltalán nem akarják kizsigerelni. Amikor nála jártunk, már pihent, túl volt a napi munkán, éppen ebédelt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt