INSIDER

Rendszámtábla csere! Kik kapnak új rendszámot?

A jármûvek egy részére új rendszám kerül. A döntés indoka, hogy így jobban felismerhetők lesznek.
címkék:

A környezetkímélő gépkocsikhoz már igényelhető zöld alapszínű rendszámtábla – közölte a  a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Zöld rendszámmal közlekedhetnek majd a nulla emissziójú autók, vagyis az elektromos járművek, illetve a hibrid autók.

Mi kell hozzá?

A zöld rendszám kiváltásához a közlekedési hatóságtól a forgalomba helyezéskor, időszakos vizsgán vagy külön szemle alapján műszaki adatlapot kell kérni, és az okmányirodában azt be kell mutatni. A dokumentum igazolja, hogy a jármű megfelel valamely környezetkímélő gépkocsi-kategóriának.

Mivel a zöld rendszám kiváltása a rendszámcserével megegyező költségekkel jár (ami 8500 forint), érdemes lehet vele megvárni a kormánydöntést az ehhez fűződő esetleges kedvezményekről – tette hozzá a fejlesztési tárca. Igényelni tehát már most is lehet, de egy kis ideig még várni kell arra, hogy ezt felszerelhessék az elektromos autókra, a zöld rendszám előállításához szükséges fóliát ugyanis most szerzik még csak be.

Meg kell különböztetni!

Jelenleg néhány tucat tisztán elektromos autó van forgalomban Magyarországon, és ezek nemcsak a kis számuk miatt nem tűnnek ki a környezetterhelés szempontjából kedvezőtlenebb adottságú járművek sokaságából, hanem azért sem, mert megjelenésükben semmiben sem különböznek a „hagyományos”, benzines, dízeles társaiktól. A megkülönböztetésnek pedig fontos szerepe lehetne abban, hogy a különböző kedvezmények igénybevételekor láthatóak legyenek ezek a járművek.

A cél, hogy 2020-ig az uniós irányelvekben megfogalmazott céloknak megfelelve Magyarországon a forgalomban lévő autóknak mintegy 1,5 százaléka elektromos jármű legyen - írta a Világgazdaság.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?