INSIDER

Öt napon belül két durva hőmérséklet-változás fenyeget

A hét első munkanapjaiban nem árt, ha van nálunk esernyő. Az előrejelzések szerint változékony időjárásra számíthatunk, lehûlés és melegedés is lesz az elkövetkező napokban, valamint szél és párás idő várható. A fülledt levegő mellett megterhelő kettős front nehezíti az arra érzékenyek mindennapjait.
  • Szerző: Ripost

Alaposan próbára teszi a szervezetünket az időjárás. Az Időkép meteorológiai portál szerint keddről szerdára 16-ról 23 fokra emelkedik a napi legmagasabb hőmérséklet, majd péntekről szombatra drasztikus lehűlésre készülhetünk: a nyárias 27 fokról tavaszias 19 fokra esik vissza a hőmérő higanyszála.

Ráadásul mindkét alkalommal csapadékra is számíthatunk a hőingadozás mellé.


Egyéni érzékenység kérdése, hogy kire miképp hat az időjárás. Mivel az elkövetkezendő napokban lehűlés és melegedés is lesz, így sokkal több embert befolyásol az időjárás változása, mint általában

– mondja a %%nak Pintér Ferenc meteogyógyász. Majd így folytatja:

„A kedden érkező kettősfront miatt jelentősen romlik a komfortérzetünk, és a hirtelen változás sokaknál okozhat fejfájást, a lehűlés az ízületi problémákkal küzdőknek nehezítheti meg a napjait. Jó hír számukra, hogy a keddi lehűlés csak átmeneti lesz, szerdától ismét melegedés várható. Igaz, a melegedésre érzékenyeket a hét közepétől viselheti meg az időjárás. A migrénes esetek száma szerdától várhatóan tovább nő majd. A szeles idő nyugtalanságot és rossz közérzetet okozhat. Romolhat a szívbetegek állapota, de a változékony idő azokat is megviselheti, akik egyébként könnyebben viselik a frontátvonulásokat" – figyelmeztet a szakember. Hozzáteszi:

„A párás időjárás megnehezíti a légzést, a légzőszervi és szívbetegséggel küzdők keringési rendszerére ilyenkor nagyobb terhelés jut.”

A Meteo Klinika igazgatója kifejtette: ha a szervezet fokozott terhelés alá kerül, tanácsos kímélő életmódot folytatni, kerüljük a nehezebb munkát és a stresszt, fogyasszunk könnyebb ételeket, hogy kíméljük az emésztőrendszert. A szív- és vérnyomásproblémákkal élők számára különösen fontos ilyenkor a pihenés.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?