INSIDER

Összegyűlnek Petőfi Sándor rokonai

Petőfi Sándor fia ugyan fiatalon meghalt, ám a bögréjét, amiből ivott, megőrizte a rokonság. Ma is többen elmondhatják, hogy ereikben ugyanaz a vér folyik, mint a nagy költőnek.
  • Szerző: Ripost

Szombaton Kiskunfélegyházán összegyűlik Petőfi Sándor rokonsága. Budapestről, Debrecenből, Bólyról, de még az Egyesült Államokból is várnak családtagokat, közel százan lesznek a házastársakkal együtt.

A rendezvény ötletadója Borzák Tibor, aki Rokonom, Petőfi címmel írt könyvet a kiterjedt családról.


Kiderült ugyanis, hogy bár Petőfi fia utód nélkül halt meg, szüleinek rengeteg testvére, kiterjedt rokonsága volt, akiknek a leszármazottai büszkén vezetik vissza családfájukat a nagy költővel közös ősökig.

 

2007 januárjáig például 4683 személy viselte Magyarországon a Petrovics vezetéknevet – erről magyarosított a költő Petőfire.
„A találkozó helyszíne az a Hattyúház lesz, amelyben a költő édesapjának, Petrovics Istvánnak a mészárszéke is volt 1822-1830 között" – mondta el a %%-nak Görög Anita szervező.

 

Petőfi Sándor édesanyjának, Hrúz Máriának a húga volt Hrúz Anna. Az ő leszármazottja Gerle Jánosné Adél néni, aki emlékezett két bögrére, amiket a szabadszállási dédszülőknél látott. A dédanyja azt állította, hogy az egyikből maga a költő is ivott, a másik pedig a fia, Zoltánka bögréje, amiből a tejsavót kortyolta. A tüdőbeteg fiú ugyanis a szabadszállási rokonoknál kúrálta magát. Később az egyik bögre előkerült, egy idős házaspár őrizte Szabadszálláson. Most a Petőfi Irodalmi Múzeumban van.
 

A fenti kép egy soha nem látott fotó Petőfi Istvánról, a költő öccséről. A ritka ereklyét Balogh Istvánné Kökény Éva féltve őrzi, de azt nem tudja, hogy honnan került hozzá. Könnyen lehet, hogy abból a tulipános ládából, ami Petőfi Sándoré volt diákkorában.

 

Petőfi ma élő rokonai között van 15 éves japán fiú, ugyanazzal a fogrendellenességgel élő nő, mint amilyen a költőnek is volt, s olyan is akad, aki a megszólalásig hasonlít rá! A részletekért keresd a szombati %% napilapot az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?