INSIDER

Óriási bajt okozott a virág a társasházi lépcsőfordulóban

Csaknem egy ember életébe került, hogy a lakók virágokat raktak ki egy budai társasházban a lépcsőházba. A mentőket egy fuldokló férfihez riasztották szerda délután, de a lépcsőkön felfele siető mentőket akadályozták a lépcsőfordulóra és a folyosóra kitett holmik. Tudták, hogy nem fog elférni a hordágy és segítséget kértek a Katasztrófavédelemtől és a hozzátartozóktól.
  • Szerző: Ripost

„A nagy súlyú beteget csak hordágyon, félig ülő helyzetben lehetett szállítani úgy, hogy közben az életmentő eszközök is kéznél legyenek, hisz bármikor újraélesztésre lehet szükség"

– magyarázták a problémát a mentők. A lépcsőházat díszítő virágokat és kisasztalokat, polcokat szerencsére sikerült időben elpakolnia az egyik lakónak. A tűzoltók segítettek a mentőbe vinni a beteget, így sikerült időben ellátni őt.

„Folyamatosan ellenőrizzük a társasházakat. Bár a lakók sokszor nyűgként élik meg a tűzvédelmi ellenőrzéseket, a cél nem a bírságolás, hanem az ott élők biztonságának javítása" – tudtuk meg Mukics Dánieltől, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől. 

A 30 méternél magasabb épületeket kétévente, a 14-30 méter közötti épületeket pedig azok tűzvédelmi állapotától függően, de rendszeresen ellenőrzi a katasztrófavédelem. A tűzoltók ilyenkor megnézik, hogy a lakók tárolnak-e a közös helyiségekben éghető anyagokat, van-e tűzjelző készülék, megfelelően működik-e a hő- és füstelvezető rendszer, valamint azt is, hogy megvannak-e a tűzoltó készülékek.  

Hangsúlyozta : a legfontosabb, hogy tűz esetén minden lakó épségben el tudja hagyni az épületet.

„Gyakran előfordul, hogy a menekülési útvonalként is használható folyosókat a társasházban élők leszűkítik azzal, hogy tárgyakat tárolnak ott. Ez balesetveszélyes "–magyarázta Mukics Dániel. Nem csak a mentőknek és a tűzoltóknak kell ez a hely baj esetén. Tűz esetén például füsttel telítődik az épület. Aki egy füsttel teli folyosón menekül, előfordulhat, hogy nem veszi észre az ott tárolt kerékpárt, vagy ruhaszárítót és elesik benne.

Általában először csak felhívják a közös képviselő és a házban élők figyelmét a hiányosságra, és csak utána bírságolnak. A bírság 500 ezer forint is lehet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?