INSIDER

Orbán Viktor újabb egészségügyi és gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be

Újabb gazdasági intézkedési csomagot jelentett be a kormányfő: többek közt meghosszabbítják a lejáró gyest és gyedet, több mint 81 ezer kisvállalkozónak nem kell adót fizetnie és felfüggesztik a kilakoltatásokat. Szigorítják az óvintézkedéseket is a járvány megfékezésére.
  • Szerző: Ripost

Orbán Viktor sajtótájékoztatón jelentette be: a kihirdetett veszélyhelyzet 12. napjához érkezve a cselekvés a legfontosabb. Négy vonalon kellett lépni erre vonatkozóan: katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági területen.

Beszámolt arról is, hogy a csoportos megbetegedések szakaszához érve a legfontosabb az egészségügyi vonal. Ennek kapcsán kiemelte: áttekintették a rendelkezésre álló védőfelszereléseket és orvosi eszközöket, így

orvosi maszkból 1 millió 500 ezer darab

lélegeztetőgép pedig mintegy 2560 db áll rendelkezésre, de dolgoznak a további beszerzésen.

Budapest, 2020. március 23.
Kipakolják a Wizz Air Sanghajból érkezett repülõgépének szállítmányát a Liszt Ferenc-repülõtéren 2020. március 23-án. A gép a koronavírus elleni védekezéshez használható védõruhából harmincezret, orvosi védõmaszkból nyolcvankétezret hozott.
MTI/Szigetváry Zsolt

A kormányfő beszámolt arról, hogy jelenleg 66906 kórházi ágy áll rendelkezésre és további tábori ágyakon tudnak betegeket elhelyezni, ha erre szükség lesz. Kiemelt még egy nagyon fontos adatot: 19431, 65 év alatti orvos, 4312 rezidens, 690 végzős orvostanhallgató, valamint 105 ezer kiképzett egészségügyi dolgozó bevethető az emberek gyógyításában.

A ma meghozott döntés alapján minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap, a többi orvos és nővér pedig sebészit, valamint az a beteg, akit koronavírus-gyanúval szállítanak be, szintén sebészi maszkot fog kapni.

A kormányfő kiemelten megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját. Azt kérte, hogy munkájukat továbbra is végezzék a vezénylésnek és utasításoknak megfelelően.

A rendőri és katonai „munícióról” szólva kifejtette: a határőrizet továbbra is folyamatos, csak magyar állampolgárok léphetnek az ország területére, kivéve a teherszállítást. Speciális szabályok betartásával, elsősorban éjszaka keresztülutazhatnak az országon a hazájukba hazatérők, itt úgy szervezik a humanitárius folyosót, hogy ne torlódjon a forgalom a kilépő határnál, tehát annyi román állampogárt engednek be az osztrák határon, amennyi embert átengednek a románok a magyar-román határon.

Jelenleg összesen közel 140 ezer rendőr és katona áll készen a rendfenntartásra, akár egy esetleges kijárási tilalom esetén is.

Orbán Viktor az egészségügyi védekezés mellett hangsúlyosan beszélt a gazdasági védekezésről is. Bejelentette többek között:

* A taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-ig mentességet a kormány a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt. A kormányfő a kata-mentességi körbe eső területek között említette a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, üvegezést, villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátását.

* A március 1-je előtt keletkezett kata-tartozásokra haladékot adnak, így azokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni.
* A turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatások mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt.
* Döntés született arról is, hogy a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, felfüggesztik – a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni.

* Ugyancsak felfüggesztik az adóvégrehajtásokat.

* A veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat meghosszabbítják.

Végezetül Orbán Viktor kiemelte: az előttünk álló időszak nehéz lesz, most az együttműködéssel emberéleteket menthetünk meg.

”A széthúzás és a viták helyett, most az összefogás ideje jött el!„

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?