INSIDER

Orbán Viktor: Nem lesznek újabb szigorítások

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában számolt be a hazai koronavírus-helyzetről, és más fontos döntésekről.
  • Szerző: Ripost

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy hullámokban zajlik a vírus lefolyása. 310 448 beoltott ember van, és van 380 ezer fertőzésen átesett ember, tehát közel 700 ezer védett ember van. 1860 új fertőzött volt, és 99-en haltak meg, 299-en vannak lélegeztetőgépen. Tartani kell a szabályokat – tette hozzá.

Nem lesznek újabb szigorítások

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar számok javulása megállt, de sajnos erre nincsen igazolt válasz. A szakemberek szerint a brit mutáns megjelenése miatt romlik a helyzet – tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy két görbét kell nézni: az egyik, hogy mit viselnek el az emberek, és mi várható. Újabb korlátozások nem lesznek – tette hozzá. Ha gyorsan oltunk, akkor a jó hatás maga alá tudja szorítani a rossz hatást.

Fotó: MTVA

Így néz ki az oltási terv

Az oltásokról azt mondta, hogyha a kínai vakcinával is elkezdenek oltani, akkor húsvétra közel 2,5 millió ember, míg június elejére már 6 millió ember lesz beoltva. Magyarország 3,5 millióval több embert tud majd beoltani, mint egy másik hasonló méretű és népességű uniós ország. Folyamatosan szükségesek a tárgyalások a vakcina beszerzéséről – tette hozzá. Arra is fel kell készülni, hogy hat és hét hónap múlva ismét oltani kell, tehát folyamatosan szükséges a vakcinák beszerzése.

Aki időt nyer, életet nyer

Elmondta, hogy az EU-val nem az a probléma, hogy rossz üzleti konstrukciókat hozott volna létre, a baj az idő. A bizottság az idő tekintetében mutat gyengeséget – tette hozzá. Aki időt nyer, életet nyer.

Folyamatosan vizsgálják a kínai vakcinát

Orbán Viktor elmondta, az operatív törzs ülésén szóba került a kínai vakcina vizsgálata is. A miniszterelnök nem ért járványügyi kérdésekhez, ezért több orvossal konzultált a kínai vakcina ügyében – tette hozzá. Nem elegendő, ami eddig történt, mert az csak a behozatalra vonatkozott Minden szállítmányt meg kell vizsgálni – mondta a kormányfő. A vizsgálatok zajlanak, és később fel lehet szabadítani a kínai kontingenst.

Jók a magyar szakemberek

„Miért gondoljuk, hogy az európaiak okosabbak lennének, mint mi? Én nem bízok jobban a brüsszeli vizsgálatban, mint a magyar szakemberek vizsgálatában” – mondta Orbán Viktor. „Nekem nincs szükségem amerikai vagy brüsszeli vizsgálatra a magyar helyett. Nagyon jó szakembereink vannak.”

„Én nem várok az uniós ügynökség vizsgálatának a végére, mert naponta közel 100 ember meghal.”

Ők lesznek a védett személyek

Orbán Viktor a védettséget igazoló okmányról azt mondta, hogy arról lesz kérdés a nemzeti konzultációban. Három csoport lesz: a beoltottak, a fertőzésen átesettek nyilvános listája, és azok nyilvántartása, akiknek van antitest a szervezetükben, de nem voltak tüneteik.

Az oltottak számától függ a korlátozások feloldása

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a legfontosabb, hogy minél hamarabb annyi oltott ember legyen, hogy a korlátozásokat le lehessen zárni, és akkor a leginkább bajba került ágazatokban újraindulhat az élet. Ha már van elég beoltott ember, akkor legalább ők menjenek szabadabban a sérült ágazatokban. Az oltás a korlátozások feloldásának a legfontosabb eszköze. „A tízmilliós hitelt csak a kisvállalkozásoknak szánjuk” – mondta a kormányfő.

Eltörölhetik a felső korlátot a 10 milliós kkv-hitelek esetében

Orbán Viktor elmondta, hogy hamar elérik a felső korlátot a mikrohitelek esetében, és hamar el fogják érni a 100 milliárd forintot. A kormányfő arra tesz majd javaslatot, hogy ne legyen felső korlát – tette hozzá.

„Nehéz meló az újraindítás”

Péntektől indul a 13. havi nyugdíj első részletének a kifizetése. A miniszterelnök szerint ezzel sikerült a korábbi baloldali merényletet megszüntetniük. Nehéz meló lesz az újraindítás, de a magyar gazdaság gyorsabban tér vissza a válság előtti szintre.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?