Létrehozva: 2021.03.31.

Orbán Viktor: Nagyon fontos, hogy az oltásellenes hangoknak ne üljünk fel!

A miniszterelnök hangsúlyozta: most minden erőt az oltásra kell összpontosítani. Arról is beszélt, hogy már 3 760 000-en regisztráltak az oltásra. Hozzátette, várhatóan húsvét után meglesz a két és fél millió beoltott, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a lépcsőzetes újranyitás.

Orbán Viktor szerda este rendkívüli interjút adott az M1 csatornának.

„Egyetlen módon lehet megállítani a vírust, ez pedig az oltás”

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Rendkívüli interjút adott Orbán Viktor (Fotó: M1)

„Nyitni lépcsőzetesen lehet most, ezért mi az újraindítás szót használjuk” – mondta a miniszterelnök. A 2 és fél milliót erkölcsi törvény jelölte ki, mert nem lehet újraindítani az országot, amíg a legveszélyeztetebbeket nem oltották be, ők a 65 év fölöttiek – tette hozzá.

„Úgy számolunk, hogy a regisztrált idősek beoltása akkor fejeződik be, amikor 2 és fél millió embert beoltottunk” – mondta Orbán Viktor.

Arra kért mindenkit, hogy tartsuk be a szabályokat: a maszkviselést, a távolságtartást.

„Tömeges a fertőzés, és ezt már a zárások és korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, de ez nem olyan vírus. Itt most csak lassítani tudunk, ha korlátozunk. Egyetlen módon tudjuk megállítani a vírust, ez pedig az oltás” - mondta Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e keményebb intézkedéseket hozni, azt válaszolta: egyszerre kell védekezni oltani és segíteni abban, hogy az emberek tervezni tudják az újraindítást.

„Nagyon fontos, hogy az oltásellenes hangoknak ne üljünk fel. Az oltás ellen agitálni több, mint hiba, bűn. Aki hallgat az oltásellenesekre könnyen meghalhat, és ezért az oltás ellen kampányolókat terheli a felelősség”

- jelentette ki.

„Emberfeletti munkát végeznek az orvosok és az ápolók” – mondta a miniszterelnök. Járványhelyzetet vezettek be, ezért a kórházigazgatók átszervezéseket hajthatnak végre.

„Az ágyak fele a kórházakban szabad és kétszer annyi lélegeztetőgép van, mint amennyire eddig szükség volt.”

„Az első oltás már nagyon komoly védettséget ad. Nyilván sokan akarják megkapni a másodikat is, nyilván a pedagógusok is. Azt kérem, hogy vegyék figyelembe a gyerekek és szülők érdekeit is, mert nekik az az érdekük, hogy minél előbb újranyissanak az iskolák” – mondta az iskolák újranyitásának időpontjáról.

„Magarországon komoly viták után úgy döntöttünk, hogy a háziorvosi rendszeren keresztül történjen az oltás. Ők orvosszakmai mérlegelést hajtanak végre, ezért fordulhat elő, hogy az egyik orvosnál valaki előbb kapja meg az oltást, mint a másik orvosnál egy nála esetleg fiatalabb. Ez a döntés a háziorvosok joga és felelőssége” – mondta a miniszterelnök.

A kismamák oltásával kapcsolatban emlékeztetett, egy ideig az volt a tudományos álláspont, hogy a várandós nőket inkább ne oltsák. Amikor újabb adatok érkeztek arról, hogy lehet őket is oltani, a kormány döntött arról, hogy vegyék előre őket.

„Vakcina és vakcina között nem az alapján kell különbséget tenni, hogy nyugati, vagy keleti, hanem, hogy biztonságos-e.”

Novemberben látszott, hogy az uniós beszerzés nem sikerült, ezért döntött a kormány a keleti vakcinák beszerzéséről. „Ha nem vettünk volna, akkor ugyanott tartanánk, ahol most a nyugatiak, fele annyi ember lenne beoltva, mint most.”

Eddig 2 011 029 embert oltottak be, április 4-ig 2 millió 356 ezer embert lehet beoltani a miniszterelnök szerint.

Április végére, május elejére mindenki megkaphatja az oltást, aki regisztrált, május végére, június elejére 7 millió ember is be lehet oltva – tette hozzá.

Az újraindításról Orbán Viktor azt mondta, 100 ezer emberrel kevesebben dolgoznak most, mint a járvány előtt, ennyi munkahelyet kell teremteni és ennyit fog teremteni a kormány.

„A feltámadás az a győzelem, és most egy győzelem kapujában állunk. Azt gondolom, hogy lesz még két-három nehéz hetünk, de utána a tamáskodó, bizonytalan hangok egyre inkább elhalkulnak majd, és egyre több energiát fordítunk majd az ország tényleges újraindítására. A nyarunk pedig szép napos és vidám lesz. Most azonban a szívünk inkább azokkal van még, akik elvesztették hozzátartozóikat, munkatársaikat, bármelyik szerettüket. Értük imádkozunk és sok erőt kívánunk azoknak a családoknak, akik veszteséget szenvedtek el. És közben készülünk arra, hogy újraindítva a közösségeinket, visszakapjuk a derűs, boldog és reményteljes életünket, és ez higgyék el, már csak karnyújtási távolságra van tőlünk.

Teszünk még két-három lépést, és a végén győzni fogunk, és visszakapjuk a régi életünket.

Nem lesz azonnal olyan, mint amikor elvette tőlünk a vírus, de vissza fogunk találni oda, ahhoz a valóban optimizmussal teli időszakhoz, ahol a járvány megszakította az életünket” - zárta az interjút Orbán Viktor

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon