INSIDER

Orbán Viktor: „Felfüggesztjük a hitelek fizetési kötelezettségét év végéig!”

A kormány mai ülésén gazdasági kérdésekről határozott, erről számolt be a miniszterelnök élő videójában.
  • Szerző: Ripost

Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután a kormány ülése után tartott élő bejelentkezést Facebook oldalán. „Ez a hetedik nap a veszélyhelyzet kihirdetése óta. Megszerveztük Magyarország kollektív önvédelmét” – mondta a miniszterelnök.

„A kormány mai ülésén tettünk egy lépést előre, és gazdasági kérdésekkel foglalkoztunk és ilyen döntéseket hoztunk. Azt is tudjuk, hogy a világjárvány nem csak az emberek életét veszélyezteti, hanem a munkahelyet is. Megtanultuk az elmúlt 10 évben, ha munka van, minden van” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az első, legsürgetőbb döntések, amelyeket majd újak követnek:

1. A magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik

2. A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják

3. A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek THM-ét a jegybanki alapkamat + 5%-ban maximalizálják

4. A turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, és kultrális szolgáltatások, valamint személyszállítás szektoraiban a munkáltató járulékfizetési kötelezettségét elengedik, a munkavállalói járulékot csökkentik, az egészségbiztosítás díja pedig a törvényi minimumra csökken június 30-ig. A KATA szerint adózó taxisok átalányadó fizetési kötelezettségét elengedik június 30-ig.

5. Rugalmasabb munkavállalási szabályok, könnyebben meg tudjanak egyezni egymással a munkavállalók és munkaadók.

Az ezekről szóló alaprendeletet a mai napon teszik közzé.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?