INSIDER

Orbán Viktor: Bátran kihúzhatjuk magunkat, megmaradtunk!

Kilencvenkilenc évvel Trianon után "mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk!" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Sátoraljaújhelyen, a nemzeti összetartozás napján rendezett ünnepségen.
  • Szerző: RIPOST

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett a nemzeti összetartozás napján tartott sátoraljaújhelyi ünnepségen.

„Itt vagyunk Európa közepén a szétszakítottság, a háborúk és a diktatúrák ellenére is” – mondta ünnepi beszédében a kormányfő.

Hangsúlyozta, a magyarok nemcsak túlélték ezt az időszakot, hanem ma a Kárpát-medence legnépesebb nemzetét alkotják.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, „kilenc éve annak, hogy úgy döntöttünk, nemzeti történelmünk legsötétebb napja ne csak lesújtson, hanem erőt is adjon, egymáshoz is emeljen minket. 2010 óta Trianon évfordulója a magyarság részekre szakításának gyásznapjából nemzeti összetartozásunk emléknapjává emelkedett.

99 éve a harangokat félreverték, értünk szóltak, a mi megmaradásunkért. Azt üzenték, hogy a brutális békediktátum ellenére élni karunk, hogy magyarként akarunk élni, és dolgozni fogunk, hogy megteremtsük az összetartozásunk jogi, kulturális és gazdasági feltételeit” - tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Kiemelte, ami igazságtalan volt valaha, az is marad az idők végezetéig. Az idő a sebeket gyógyítja, de az amputációt nem. Az eltelt idő semmit nem változtatott azon a tényen, hogy ami 99 éve történt, nem tárgyalás volt, hanem diktátum. A miniszterelnök szerint Trianon büntetés volt, amit a háború elvesztéséért mértek ki a magyarságra. A döntés mögött a győzteseknek semmiféle erkölcsi fölénye nem volt, csak erőfölénye.

Orbán Viktor hangsúlyozta, ami 99 éve történt, azzal a győztesek nem a szabadság, nem a béke, hanem újabb ellenségeskedés, a diktatúrák és a későbbi háborúk magvait vetették el Európában. A második világháború után pedig egész Közép-Európát, annak minden népét odavetették a Szovjetuniónak, és a kommunista világrendnek.

A magyar kormányfő hozzátette: „99 évvel Trianon után, mi magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk. (…) És nem csak túléltük ezt az időszakot, de ma mi vagyunk a Kárpát-medence legnépesebb nemzete. Gazdasági, kulturális és katonai erőnk napról napra látványosan gyarapodik. Ideje, hogy használjuk. A kérdés csak az, hogy mire használjuk. Az én és a mögöttem álló kormány, és a kormány mögött álló milliók válasza az, hogy erőnket a közép-európai népek összefogása érdekében kell felhasználnunk. Együtt akarunk működni a szomszédainkkal, és aki velünk együttműködik az jól is jár. A száz év magyar magány tehát véget ért” - tette hozzá Orbán Viktor.

Ma már mérföldekre vagyunk attól, ahonnan a Szovjetunióból kiszabadulva 30 éve elindultunk" - fejtette ki.

"Ne legyen bennetek szemernyi kétség sem, együtt újra nagyok, erősek, sikeresek és győztesek leszünk. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" - zárta beszédét a miniszterelnök.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?