INSIDER

Olaszliszkai lincselés: harcba száll a milliókért a meggyilkolt tanár családja

Milliókkal a zsebében szabadulhat az olaszliszkai lincselő, ám a Szögi család jogi képviselője nem tétlenkedik: értesítette a bírósági végrehajtót az ifjabb H. Dezső ölébe pottyanó vagyonról.
  • Szerző: Ripost

A Szögi Lajos meggyilkolása miatt börtönbe került ifjabb H. Dezsőnek nem megfelelő tartási körülmények miatt 5 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság. A Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda számtalan fogvatartott ügyét képviseli a nem megfelelő börtönkörülmények miatt indított eljárások során.

A legtöbb panasz a nem megfelelő tisztálkodási lehetőségekre, a megjelenő rovarokra és az adott intézmények szűkösségére vonatkozik. Ezeket a pereket rendszerint megnyerjük, a sértetteknek, akik jelen esetben az elítéltek, az említett körülmények között eltöltött napok után határozzák meg az összeget” – magyarázta Ma­gyar György.

A Szögi családot képviselő dr. Helmeczy László elmondta: amint értesült H. Dezső kártérítéséről, levélben tájékoztatta erről a bírósági végrehajtót. Szögiéknek ugyanis jogerősen 46 milliós kártérítést ítélt meg a bíróság, ebből azonban a mai napig egy fillért sem láttak.

A nyolc elítéltet egyetemlegesen terheli a kártérítés. Ha például egyikük nyer a lottón, akkor a teljes, a Szögi családnak járó kártérítés végrehajtható rajta. Elkeserítő a hír, miszerint ifjabb H. Dezső kedvezménnyel szabadulhat. Sosem tett rá kísérletet, hogy rendezze a Szö­giék felé fennálló tartozását, így is kifejezvén megbánását.

Ha most egy csepp emberség is volna benne, akkor jelezné a börtönparancsnoknak, hogy az összeget Szögiék kárenyhítésére szánja.

  – tette hozzá Helmeczy a Borsnak.

Az ügyvéd arról is beszélt: a 2006. október 15-én meglincselt Szögi Lajos családja minden esztendőben túrával emlékezik a köztiszteletben álló tanárra. A beszédet az a lelkész szokta tartani, aki eltemette Szögi Lajost. Az áldozat özvegye továbbra is óvónőként dolgozik, a lincselést végignéző kisebbik lány ma már gimnazista, testvére – akit az apját meggyilkoló tömeg megerőszakolással fenyegetett – elvégezte az orvosi egyetemet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?