INSIDER

Offshore-mutyi a budapesti városházán: Tüttő Kata korábbi élettársa 350 milliós tendert nyert el a fővárostól

Karácsony Gergely helyettesének egykori szerelme szövevényes cégháló segítségével kaszált hatalmasat Budapesten.
  • Szerző: Ripost

A fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alatt álló BKV Zrt. még április végén közbeszerzési eljárást írt ki használt autóbuszok bérlésére. A tenderre összesen három vállalat adott be pályázatot, melyek közül a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt.-é került ki győztesen – írja a mfor.hu

A cég nettó 342,72 millió forint ellenében fog majd 6 darab buszt bérbe adni 1 évre a közlekedési vállalatnak.

(a kép illusztráció)

Nem tudni, miért épp a Facilities Vagyongazdálkodó Zrt.-re esett a BKV választása, hisz a társaságnak semmilyen referenciája sincs buszok bérbeadásában. Sőt, leginkább semmiben sincs tapasztalata, hiszen idén május 11-én alapították és pontosan 7 nappal azelőtt, május 18-án jegyezte be a cégbíróság, hogy lejárt volna a BKV tenderének ajánlattételi határideje.

Ami viszont még ennél sokkal érdekesebb, az a cég tulajdonosi háttere. A részvénytársaságot ugyanis három másik társaság alapította (Cratis Ingatlanbefektető Zrt; KD Properties Ingatlanfejlesztő Kft; Olinda Pénzügyi Szolgáltató Kft.), melyek közül a Cratis Ingatlanbefektető a többségi tulajdonos a jegyzett tőke alapján.

A történet itt kezd izgalmassá válni, hiszen a Cratis Ingatlanbefektető tulajdonosa egy ciprusi székhelyű offshore-cég, az Agrina Holdings, melynek a tisztségviselők között találni olyan személyeket is, akik révén egyértelműen kiderül, hogy a tulajdonosi hálózat legvégén nem más, mint Tüttő Kata budapesti főpolgármester-helyettes korábbi élettársa, Leisztinger Tamás áll.

Az offshore-cég vállalati dokumentumaiban feltűnik Sasinszki Ágnes, Temesvári Gábor, valamint Jákó János Dezső neve is. Mindhárman Leisztinger Tamás szoros szövetségesei, a milliárdos cégbirodalmában fontos pozíciókat töltenek be.

Ezzel pedig a kör bezárult: Karácsony Gergelyék szépen csendben, egy hozzájuk közel álló baloldali oligarcha által tulajdonolt, szövevényes céghálóval elfedett offshore cégnek játszottak ki 343 millió forintot.

(Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Tüttő Kata.)

A baloldal egyik legbefolyásosabb vörös bárója, Leisztinger Tamás egyébként még a Horn-Medgyessy-Gyurcsány és Bajnai-kormányok alatt gazdagodott meg. Összességében Leisztinger vagyona 2002-ben még csak 30 milliárd forint volt, míg 2010-re 80 milliárdra nőtt. 2010 óta 93,5 milliárdra sikerült erősödnie.

A baloldali oligarcha 2010 után nagyrészt a földbizniszben volt érdekelt. Jól mutatja ezt, hogy a vállalkozó ugyanis 2015-ben minden korábbinál több, 4,8 milliárd forintot keresett földbirtokai után területalapú támogatásként.

Leisztinger egy 2017-es interjúban arról beszélt, hogy az utóbbi években visszább lépett, ennek oka, hogy „gyakorlatilag elfogytak” az olyan típusú cégek, melyek felvásárlásával foglalkoznak. „Egy befektetési cég élete mindig ciklikus, tavaly kiszálltunk üzletekből, most növekedési szakasznak kell jönnie.” Az interjúban magát is baloldaliként jellemezte.

 

És ezeket olvastad már?