INSIDER

Rövid pórázra fogják azokat, akik önhibájukból nem fizetnek tartásdíjat – nagy változások lesznek 2022-től

Magyarországon nagyjából 300 ezer családból hiányzik az édesanya vagy az édesapa. A gyermekével szembeni kötelezettségeit sok szülő elhanyagolja.
  • Szerző: Ripost

Sajnos sok szülő abban a hiszemben él, hogy a válással megszűntek a gyermekével szembeni kötelezettségei, nem fizetnek tartásdíjat. Most nagy horderejű változások lesznek, amik ennek a behajtására irányulnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

nem fizetnek tartásdíjat

Az Egyszülős Központ vezetője, Nagy Anna szerint az ilyen családban élők nagyjából egynegyede, közel 90 ezer gyermek esik el a tartásdíjtól.

Ha egy gyerek elesik a tartásdíjtól, nagy az esélye annak, hogy szegénységben nő fel. Sok szülő nem ismeri a gyermektartás állam általi megelőlegezésének lehetőségét. Ettől sajnos sokan elesnek a szigorú szabályok miatt is. Az elmúlt években kb. 8500 gyermek kapott megelőlegezett tartásdíjat. A jelenlegi szabályok szerint ezt azok kérhetik, ahol az egy főre eső jövedelem kevesebb, mint 57 ezer forint.

nem fizetnek tartásdíjat

Jelenleg az igényelhető összeg maximum 14.500 forint lehet havonta, és csak akkor, ha a másik szülő legalább 6 hónapja nem fizetett tartásdíjat. A pénz behajtását a gyereket nevelő szülőnek kell intéznie, a folyamat pedig sokszor hosszú hónapokat, éveket vesz igénybe. Nagy Anna konkrét példát is mondott: nemegyszer előfordult, hogy nagykorúvá vált a gyermek, mire a tartásdíjat megkapta a szülő. Az Egyszülős Központ vezetője szerint a mostani szabályozás miatt csak az fizet, aki akar fizetni.

Az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat szerint 2022. január 1-től jelentősen szigorodnak a tartásdíjjal kapcsolatos szabályok. A legfontosabb, hogy a megelőlegezést minden család kérheti majd, jövedelemhatárra tekintet nélkül. A megelőlegezhető díj a jelenlegi 3,5-szeresére emelkedik: a mindenkori minimálbér 30%-a lesz az összeg, ez jelenleg 50.200 Ft. A szülők már 3 hónap elmaradás után kérhetik a megelőlegezést. Azokat pedig, akik önhibájukból nem fizetnek tartásdíjat, rövid pórázra fogják: az állam hajtja majd be az elmaradt gyerektartásdíjakat. Mivel az államnak sokkal több eszköz áll rendelkezésére, ezáltal hatékonyabban tudja behajtani az elmaradásokat. Nagy Anna aláhúzta: az árvaellátás és a tartásdíj változásai összességében 130 ezer gyermek életét teszik jóval könnyebbé.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?