INSIDER

„Ne akkor kérj segítséget, ha már folyik a vér” – brutális videó

Magyarország Ügyészsége felkavaró videóban mutatja meg, hogy mit tehetünk a családon belüli erőszak megfékezésére.
  • Szerző: Ripost

A videóban felhívják a figyelmet arra, hogy bárki lehet áldozat, férj-feleség, szülő-gyermek, mindenki, aki a család tagja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Garai Renáta, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa elmondja, hogy

„A legnagyobb probléma az, hogy a sértettek az első alkalommal tipikusan nem tesznek feljelentést, inkább elmondják a védőnőnek, a barátnőnek de nem értesítik a hatóságokat. Amikor büntető eljárás indul ilyen ügyben, már jellemzően a sokadik alkalommal történt meg a bántalmazás és nagyon ritka az, hogy szemtanú szólalna fel az ügyben„

Az Ügyészség azt javasolja az áldozatoknak, hogy gyűjtsék a közvetett bizonyítékokat. Ilyenek például az SMS-üzenetek, a Facebook-, Messenger- üzenetek, a hangfelvételek vagy a fényképek a sérülésről. Ezek azért fontosak, mert ha sok ilyen bizonyíték összegyűlik, akkor könnyebb bizonyítani a bántalmazás tényét.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Sajnos Magyarországon nagyon kevesen jelentik be a hatóságoknak, ha családon belül éri őket a bántalmazás, ellentétben más országokkal. Az a baj, hogy általánosságban a bűncselekményeket egy számunkra ismeretlen ember követi el ellenünk. Itt azonban más a helyzet, a sértett hiába jelenti fel a párját, a nap végén legtöbbször még mindig vele bújik ágyba, és nem szabadul meg tőle.

A segítők azt a tanácsot tudják adni az ilyen helyzetbe kerültek embereknek, hogy tegyék meg a szükséges lépést: lépjenek ki a bántalmazó kapcsolatból és tegyenek feljelentést.

Nem meglepő módon a bíróságon tárgyalt esetekben a vádlottak nagyrészt tagadják, hogy bármi rosszat tettek volna, azonban mégis a legtöbb esetben a bíróság bűnösnek találja őket.

Ennek oka az, hogy a rendőrség, az ügyészség, a bíróság ismeri a családon belüli erőszak dinamikáját, ezért is hívják fel mindenkinek a figyelmét arra, hogy

„A rendőrség nem csak akkor intézkedik ha már folyik a vér”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?