INSIDER

Nagy baj van az állatmenhelyekkel

Országszerte teljesen megteltek az amúgy is zsúfolt állatmenhelyek. Bár a szervezetek erejükön felül próbálnak minden kis apró vagy nagy, kidobott, talált állatnak helyet biztosítani, a nyár közepére a helyzet kritikussá vált.
  • Szerző: Ripost

Szilvia állatorvoshoz menet, tavasz végén, a kispesti állatorvosi rendelő előtt egy dobozba téve talált négy sorsára hagyott kiscicát. Kettőt megtartott, kettőnek a barátainál talált örökös szállást. Ám nem minden kidobott állat ilyen szerencsés. 

A NOÉ Állatotthonnak már 120 lakója van. Most özönlenek befelé a sokszor mamájukkal együtt kidobott, pusztulásra ítélt újszülött kutyák, macskák, melyek külön helyet és elkülönítést igényelnek.

A nyári hónapokban a családi nyaralások miatt jóval kevesebb a befogadó

– mondta a %%-nak Schneider Kinga, a budapesti Noé Állatotthon szóvivője.

A zsúfoltság másik oka a tüzelések időszaka: nyárig rengeteg nem kívánt kis állat születik a nem ivartalanított házi kedvencektől, és közülük sokat hagynak mindenfelé sorsukra az utak mentén.

Hétfőn éppen egynapos kölyköket raktak ki Zalaegerszeg mellett. Sajnos kevés esélyük van a túlélésre, mivel 3 óránként nemcsak cumisüvegből kell etetni mindegyiket, hanem törölgetni is kell a végbél tájékát, hogy beindulhasson a székletürítés.

– erősíti meg az elmondottakat Cirákiné Sylvia, a Szentgotthárdi Kutyamenhely vezetője.

 

Ivartalanítsuk a házi kedvencet!

Az állatorvos arra figyelmeztet: az ivartalanításon nem érdemes spórolni.

„Nagyjából 5-8 hónapos koruk után, amikor már a hormonális ciklus elkezd beállni, nyugodtan, állatorvosi szempontból is biztonságos módon el lehet végezni ezt a beavatkozást" – mondta dr. Jandó Tamás.

Az ivartalanítás rutinműtétnek számít, ára a fajtától és az állat súlyától, nemétől függő.

Akciósan kandúr macskáknál 10 ezer forint alatt is megúszhatjuk, de egy nagyobb nőstény kutya esetében sem jellemző, hogy többet kérnének 30 ezer forintnál.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?