Létrehozva: 2021.03.10.

Müller Cecília szomorú adatot közölt a harmadik hullámról

Napról napra egyre több kórházi szobát kell megnyitni.

Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján első körben ismertette a napi adatokat, elmondta: folyamatosan zajlik az oltás, már 1 107 791 fő a beoltottak száma, ebből 317 906 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. Mára 5653 az új fertőzöttek száma, és elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen.

„Sokszor egy egész család kerül kórházba, egyre több fiatal is, és közülük többen kerülnek súlyos állapotba is. A mutánsoknak köszönhetően a vírus is agresszívebb.” - emelte ki a tisztifőorvos – „Két harmincas éveiben járó fiatal is elhunyt a napokban, és jelen tudásunk szerint nem volt alapbetegségük. Ez egy figyelmeztető jel, láthatjuk, hogy mennyire szükségesek a szabályok betartása, és úgy tűnik, hogy egy kicsit fogy az erőnk. De ezt nem engedhetjük meg magunknak most! Fontos, hogy ne adjuk át a betegséget egymásnak, ezt pedig csak a védekező szabályok betartásával lehetséges” – fűzte hozzá.

A tisztifőorvos azt is kiemelte: soha ennyi beteget nem ápoltak még kórházban a járvány kitörése óta, kiemelte: a vírus az egész szervezetet megbetegítheti.

Napról napra egy több kórházi kórtermet kell megnyitni, van, hogy egy egész szárnyat.

Hangsúlyozta: igyekezzünk minden kontaktust, ami nem fontos, azt halasszuk el!

„A járvány kezelése közügy. Mindannyiunknak dolga, és kötelessége van benne. Nem vagyunk védtelenek! Az, hogy rendelkezésünkre áll a védőoltás, az egy fegyver is a kezünkben, de mindenkinek segítenie kell ezt a munkát azzal, hogy betartja a szabályokat!” – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

.
Fotó: M1

Müller Cecília azt is kiemelte: szeretnének most már a 80 év felettiek oltásával végezni, így korban már lefelé haladhatnak a háziorvosok. Ehhez azonban regisztrálnia kell mindenkinek, ez nagyon fontos!

Arra kérte az időseket, hogy ha megszólíttatnak, akkor már ne spekuláljanak semmin, nincs min gondolkodni, az összes vakcina hatásos!

A háziorvosok szerdán kapják meg az AstraZeneca következő adagjait, az oltópontokon pedig a Szputnyik és a Pfizer vakcinákat oltják – ide is küldhetnek a háziorvosok pácienseket.

A fiataloknak Müller Cecília az üzente: bármennyire is nehéz, most vállaljanak ők is felelősséget, tartsanak ki és tartsák be a szabályokat, hiszen csak úgy szabadulhatunk, ha összefogunk!

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet a plazmaadás jelentőségére is, arra kérte a víruson átesetteket, hogy adjanak ők is vérplazmát, hiszen sok életet menthetek vele.

Ugyanitt Kiss Róbert rendőrezredes kiemelte:

Maszkviselés miatt: közel 600 esetben intézkedtek, ezt igen magasnak látják. Felhívta a figyelmet, hogy tartsák be a szabályokat! Nagyon fontos a maszkok viselése és a távolság betartása!

Figyelmeztetett: rendezvényt, gyűlést tartani TILOS, hiszen másokat is veszélyeztetnek – ezek és a kijárási tilalom megszegése miatt 339 intézkedés történt.

A korlátozások megszegése miatt 845 esetben intézkedtek azokban az egységekben, amelyeknek zárva kell lenniük.

15 200 helyszíni házikarantén-ellenőrzést végeztek.

Kiss Róbert rendőr alezredes
Fotó: MTI

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek hétfőn léptek életbe. 5653 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 340 844 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 123 691 főre emelkedett. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A háziorvosok többsége mától veszi át az AstraZeneca-vakcinát, és a feladatuk, hogy a praxisukban még nem beoltott regisztrált legidősebbek oltását végezzék vele. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. A múlt hétvégén elhalasztott 60 év alatti krónikus betegek AstraZenecával való oltása csütörtök és vasárnap között lesz a kórházi oltópontokon, az érintettek erre SMS-ben már megkapták a behívót.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek hétfőtől léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépett újabb védelmi intézkedések a következők.

  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
  • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta
  • Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

    borsonline.hu

    3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

    mindmegette.hu

    Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

    vg.hu

    Balaton: öntik a piacra az északi parti ingatlanokat, egyre nagyobb a különbség az árakban

    origo.hu

    Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

    astronet.hu

    Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

    INSIDER

    Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

    INSIDER

    Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

    INSIDER

    Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

    INSIDER

    Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

    INSIDER

    Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

    INSIDER

    Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

    INSIDER

    Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon