INSIDER

Müller Cecília figyelmeztet: Szuperdolgozó helyett ne váljunk szuperterjesztővé!

Az Operatív törzs pénteken megtartotta napi sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat ismertették.
  • Szerző: Ripost

Az Operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, hogy a kijárási tilalom esetében 324 személy ellen intézkedtek az elmúlt 24 órában. Ők tényszerűen megszegték a korlátozásokat – tette hozzá.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI / kormany.hu

Gál Kristóf ORFK-szóvivő bejelentette, hogy csütörtök este terheléses támadás, hackertámadás érte a koronavirus.gov.hu portált, amely azóta már jól működik. Az esetet vizsgálják.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy minden szabályt szigorúan be kell tartani, hogy megfékezzük a vírust. Kerülni kell a csoportosulásokat, és senki se keresse a kiskapukat. Érkezett olyan panasz, amely szerint fiatalabb, aktív dolgozók lázcsillapítókkal csúsznak át az infrakapun munkahelyre menet.

„Volt, amikor sikk volt szuperdolgozónak lenni, de ez most veszélyezteti a teljes munkahelyi közeget. Szuperdolgozó helyett ne váljunk szuperterjesztővé!„ – mondta.

Müller Cecília elmondta, hogy az egyre növekvő számok miatt fokozódó igény van a háziorvosok részéről a tesztek elvégzésére, és ezt a kapacitást is bővítették. Éppen ezért indultak el azok a buszok, ahol teszteket végeznek. Az országos tisztifőorvos azt kérte, senki ne álljon sorba ezeknél a buszoknál, oda is csak azok menjenek, akiket a háziorvos odautal.

Mostantól szűrőbuszok is közreműködnek a koronavírus-gyanús esetek tesztelésében – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken, a csepeli piac parkolójában az első szűrőbusznál tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a szűrőbuszok korábban betegségmegelőzési célból járták az országot, a koronavírus-járvány idején azonban más feladatot kapnak és részt vesznek azok tesztelésében, akik esetében a háziorvos előírta a koronavírus-tesztet és a mentőszolgálat felvette velük a kapcsolatot.

Megjegyezte: akik esetében a háziorvos előírta a tesztelést és akikkel a mentőszolgálat felvette a kapcsolatot, dönthetnek úgy, hogy – amennyiben egészségi állapotuk megengedi – nem otthon várják meg a mentő érkezését, hanem ellátogatnak a szűrőpontra és ott csináltatják meg a tesztet.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a III. kerületi Pók utca Duna felőli oldalán lévő szűrőbusz átadásánál azt mondta, hogy a járvány kezdete óta 320 ezer mintavételt végeztek úgy, hogy közben napi háromezer mentési feladatot is el kell látniuk.Hozzátette: a szűrési munkába a betegszállítók tartalékkapacitását és a medikusokat is bevonták. Csató Gábor bízik abban, hogy ezzel a rendszerrel sokkal több emberen minél hamarabb elvégezhető a teszt, így hamarabb megszakítható a fertőzéslánc.

Hat busz busz a Közép-magyarországi régióban

A szűrésről elmondta: a szűrőbuszhoz érkezőknél előbb gyorstesztet végeznek, és amennyiben pozitív az eredmény, megállapítják a fertőzöttséget. A negatív gyorsteszt-eredmény után azonban a mentőszolgálat munkatársai elvégzik a PCR-tesztet is.

Kiemelte: a mobil szűrőbusznál a tisztiorvosi szolgálat és a mentőszolgálat munkatársai együttműködnek.

Rétvári Bence hangsúlyozta, a szűrőbusszal gyorsítani lehet a tesztelés folyamatát. Hozzátette: a kormány legutóbbi intézkedéseit is gyorsan hozták meg, gyorsabban, mint Ausztria, Lengyelország, Olaszország, Portugália, Románia, Anglia, Franciaország, Csehország, Hollandia, Spanyolország, Luxemburg és Belgium, ahol sokkal rosszabbul állnak az egymillió főre vetített fertőzésszámmal.

Az Emmi államtitkára elmondta, hat ilyen szűrőbusz járja majd a közép-magyarországi régiót. Felidézte: a mentőszolgálat korábban 50 állandó mintavételezési pontot is felállított.

A szabályok betartásával tudunk úrrá lenni a járványon

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón megköszönte a kormánynak és a kormány egészségüggyel foglalkozó politikusainak, hogy lehetővé tették, a csepeliek új lehetőséget kapjanak a tesztelésre. Megjegyezte: az országban több ilyen mobil szűrőpont van, a legelsőt Csepelen hozták létre.

A politikus hangsúlyozta, azért van szükség ilyen mobil szűrőpontokra, hogy a koronavírus-megbetegedések számát minél jobban vissza tudják szorítani, annak érdekében, hogy az egészségügy megfelelően el tudja látni a feladatát.

Németh Szilárd azt kérte, mindenki tartsa be a kormány által meghozott járványügyi korlátozásokat, így többek között a kijárási tilalmat, a maszkviselést, a távolságtartást, az egyéni higiéniás szabályokat és legyenek fegyelmezettek, mert – szavai szerint – csak együttműködve, a szabályok maradéktalan betartása mellett tudunk úrrá lenni a járványon.

Cegléden és Vácott is munkába állnak a szűrőbuszok

Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár a III. kerületi Pók utca Duna felőli oldalán lévő szűrőbusznál a világjárványra utalva úgy fogalmazott: olyan harcban kell most részt vennünk, amit száz évente kell az emberiségnek megharcolnia.

Ezeken a szűrőállomásokon antigénalapú gyorsteszttel történik a szűrés, és elmondható, hogy minden ötödik minta pozitív. Ezzel a módszerrel a gyorsabb izoláció is lehetséges – tette hozzá.

Horváth Ildikó felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is fontos a távolságtartás, a tömeg kerülése, a maszkviselés és a zárt helyek gyakori szellőztetése.

A szűrőbuszokat azok kereshetik fel, akiket a háziorvos a tünetek alapján gyanúsnak ítélt és előírta számukra a tesztelést, valamint felvették a kapcsolatot a mentőszolgálattal – ismertette.

Csató Gábor elmondása szerint a fővárosban Csepelen a Deák téri parkolóban, Kőbányán az Albertirsai úton, Óbudán a Pók utca Duna felőli végén, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér I-es termináljának parkolójában várják a szűrésre érkezőket.

Ezen kívül szombattól Pest megyében Cegléden és Vácott is munkába állnak a szűrőbuszok.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?