INSIDER

Most jött: újabb intézkedéseket jelentett be Varga Mihály

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden bejelentette a legújabb, koronavírus-járvány miatt meghozott gazdasági intézkedéseket.
  • Szerző: Ripost

Hat javaslatról döntött a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs, amely egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszi a pénzügyek intézését – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán. Mint mondta, az intézkedéseket rövidesen bevezetik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

  1. Az törzs támogatja és megerősítette, hogy ott, ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is. Ez további 50-60 ezer új helyet jelent és több 10 milliárd forinttal csökkenti a készpénz-használatot.
  2. Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztésével a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűbb lesz a pénzügyek intézése. Akár évi kétmillióval csökkenhet a személyes ügyintézések száma.
  3. A földhivatalokban lehetőség lesz elektronikusan benyújtható okiratok használatára, ez évente 130 ezer személyes ügyintézéssel lehet kevesebb. Ide tartoznak például az ingatlanszerzéssel, hitelfelvétellel kapcsolatos ügyek.
  4. Széles körben válhat díjmentessé az ingatlanok értékbecslése, a jövőben ezt az ügyek egyharmadában egy erre a célra létrehozott adatbázis segítségével végeznék el a bankok. Egy-egy ügyfél így 30-50 ezer forintos megtakarítást érhet el.
  5. Ingatlan ügyekben a közjegyzői ügyintézés is egyszerűsödik és felgyorsul, ez évi 60-70 ezer ügyfélnek jelent évente több tízezer forint megtakarítást.
  6. Bevezetik a digitális dokumentumkezelést, a 6,5 millió bankszámlás ügyfél nagyobb biztonsága érdekében.

A nemzeti konzultáció és az egyetértési pontok kijelölése a kormány számára nem formális vagy kommunikációs kérdés. Ez határozza meg azokat a politikai döntéseket, amelyeket a kormány meghoz még a járvány és az alkalmazandó válságkezelés idején is – mondta Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán kedden. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban az időseknek fenntartott védett idősáv bevezetése történt meg, amelyet a nemzeti konzultáció során az emberek 62 százaléka kért és támogatott.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint az emberek egyértelműen jelezték a koronavírus-járványról szóló konzultációban, hogy amíg lehet, meg kell tartani az ország működőképességét, emellett kijelölték azt is, milyen eszközöket támogatnak.

Legnagyobb arányban a maszkviselést támogatták, ezt követte az országhatárok lezárása és a rendezvények korlátozása, majd a távolságtartás, a védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozása, az időseknek fenntartott vásárlási sáv, az ingyenes parkolás és a kijárási korlátozás.

Egyetértési pontok az emberekkel

„Az elmúlt napokban az időseknek fenntartott védett idősáv bevezetése történt meg, amelyet a nemzeti konzultáció során az emberek 62 százaléka kért és támogatott” – emelte ki, hozzátéve, hogy az Idősügyi Tanács is ennek bevezetését kérte. „Így elérkezett az ideje annak, hogy a védekezés eszközrendszerét ezzel is kiegészítsék” – folytatta.

A nemzeti konzultációra kitérve elmondta, hogy a kabinet az emberekkel közösen dönti el a kormányzás legfontosabb irányelveit, ezért alakították ki „a nemzeti konzultáció intézményrendszerét”.

Az így kijelölt egyetértési pontok köré rendezik a kormányzás legfontosabb céljait, eszközeit, döntéseit.
Rogán Antal szerint az elmúlt 10 év legfontosabb egyetértési pontjai a munkaalapú gazdaság, a családvédelem, a határvédelem és a nemzeti szuverenitás ügye.

A kormány a járvány első hulláma után éppen azért hirdetett konzultációt, hogy a nyár folyamán az emberek elmondhassák, mely eszközök váltak be és melyeket kell alkalmazni, ha visszatér a járvány, így a kormány a magyar emberek egyetértésével alakította ki a második hullámra vonatkozó politikát„ – értékelte a legutóbbi, a koronavírus-járványról lefolytatott nemzeti konzultációt.

Kommunikációs költések

Rogán Antal közölte azt is, hogy az idei év kommunikációs költései szinte kivétel nélkül a járványhoz kapcsolódnak. Emellett a hazai gazdaság támogatását is célul tűzték ki, és a kormány kommunikációs keretéből költöttek a ”Válaszd a hazait„ kampányra.

Teljes egészében felfüggesztették a külföldi turistáknak szóló kampányt, ehelyett arra biztatják magyar embereket, hogy töltsék Magyarországon a pihenésüket, ezzel segítve a magyar munkahelyek megtartását” – tette hozzá.

Kormányzati intézkedések

A munkalapú gazdaságról szólva elmondta, a kormány az elmúlt 10 év gazdaságpolitikáját a segély helyett munka alapelvének megfelelően rendezte be, ami sikeres volt. Úgy értékelt: a koronavírus-járvány az európai gazdaságok közül a foglalkoztatásnak a legkisebb kárt talán éppen Magyarországnak okozta, nálunk nőtt legkevésbé a munkanélküliség. Ugyanakkor hangsúlyozta: segíteni kell a munkájukat elvesztő embereket, de ezt a kormány továbbra is elsősorban munkahelyteremtéssel, beruházások támogatásával és a vállalkozások adóinak csökkentésével képzeli el.

Elmondta: a családvédelem kérdése szintén fontos egyetértési pont volt és óriási siker, hogy a baloldali kormányok időszakához képest lassan 2,5-szeresére nő a családtámogatásokra fordított összegek aránya a költségvetésben. Hangsúlyozta azt is: a baloldali kormányokkal ellentétben a mostani kabinet politikája a válság idején sem megszorításokról szól, sőt, új otthonteremtési programmal bővítik a családtámogatások körét.

A határvédelem és a nemzeti szuverenitás ügyéről Rogán Antal azt emelte ki: a magyar emberek népszavazáson és nemzeti konzultáción is egyértelműen véleményt nyilvánítottak arról, hogy meg kell védeni a határokat és nem szabad beengedni a gazdasági migránsokat. Szerinte ez a járvány időszakában is aktuális kérdés, ugyanis az Európai Bizottság éppen napokban vesz napirendre olyan jelentéseket, amelyek a bevándorlók integrációjáról, és folyamatos, nagy számú beengedésükről szólnak.

Emellett – folytatta – a vírushelyzet idején egy olyan dokumentumról is tárgyal a bizottság, hogy hogyan kell a közös európai külpolitika alapjává tenni a genderkérdést.

„Számukra a konzultáció és az egyetértési pontok kijelölése, az nem egész egyszerűen csupán egy formális vagy kommunikációs kérdés: ez határozza meg azt a politikai magatartást és azokat a politikai döntéseket, amelyeket a kormány meghoz még a járvány idején és az alkalmazandó válságkezelés idején is” – összegzett.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?