INSIDER

Megkezdődött az idei érettségi, itt vannak az első fotók

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődtek a vizsgák!
  • Szerző: Ripost

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, a szokottnál egy órával később, kilenc órakor a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött ma reggel a május-júniusi érettségi időszak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

MTI/Szigetváry Zsolt

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint hétfőn középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliznek. Valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak. Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kapott, a vizsgák előtt alaposan kitakarították az épületeket, ellenőrizték a mosdók felszereltségét és tisztaságát, illetve az érettségi ideje alatt is folyamatos a takarítás az iskolákban. A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat. A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Védőmaszkot viselő diákok érkeznek az érettségi vizsgára a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldaniuk: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben – írja az MTI.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?