Létrehozva: 2020.05.09.

Maszkpártiakra és maszkgyűlölőkre szakadt az ország – Kinek van igaza?

Fuldoklunk benne, utáljuk, de hordjuk: a magyarok többsége nagyon fegyelmezetten viseli a maszkot a tömegközlekedésben, a boltokban.

Az olvasóink kétharmada maszkpárti – derült ki a Ripost szavazásából.

Fotó: Ripost
Mindenkit nagyon foglalkoztat a téma, ami abból is kiderült, hogy rengeteg szavazat érkezett: egy óra alatt százan szavaztak, miután kitettük a Facebookra a kérdést, ami szerint „Helyesled, hogy lassan már mindenhol maszkot kell hordani?” Fotó: RipostKecseti Ferenc: „Nagyon nehéz megszokni, de nincs mit tenni, muszáj hordani. Engem inkább az visel meg, hogy egy gyárnál dolgoztam, ahonnan a 71 éves korom és a járvány miatt elküldtek. Azt mondták, ha minden rendbe jön, szeretettel várnak vissza.” Kulcsár Fanni: Nekem eldobható és mosható maszkom is van, minden nap szinte mindenhova hordom, hiszen járok dolgozni. Nem a legkényelmesebb, de most ezt ki kell bírnunk.” Dohoczky Zsuzsa: „Vagy hordjuk, vagy meghalunk, ez ennyire egyszerű. Ha azt akarjuk, hogy a gyerekeink, szüleink, rokonaink ne legyenek betegek, akkor nincs mese, vigyáznunk kell egymásra.” P. Johanna: Kisbabát várok, a járvány miatt mindenki sokkal jobban aggódik értem. Én nem félek, de hordok maszkot és kesztyűt is. Nem használok tömegközlekedési eszközöket, inkább kikerülöm, megoldom máshogy.” Majer Katalin (Fotó: Ripost) Majer Katalin: Allergiás vagyok, nekem borzasztó hordani a maszkot. Most is FFP3-as maszk van rajtam, de ebben is fulladok. Betartom a kijárási korlátozást is, csak akkor jövök ki az utcára, ha vásárolnom kell, akkor is távol állok az emberektől.” Nagyné Mária: Borzalmas maszkot hordani! Szemüveges vagyok, és állandóan bepárásodik, nem látok az utcán, ami balesetveszélyes. Előfordult, hogy mentem át az úton, vettem egy nagy levegőt és már be is párásodott az egész… Ha meg nem veszem fel a szemüveget, akkor nem látok.” Dimanopolos Theafilos: Én 50 éve Görögországból költöztem ide Magyarországra, sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen járványt át kell éljek… Van rajtam maszk és kesztyű is, de csak azért, hogy ne szóljanak meg az emberek.
ÉRVEK A MASZK MELLETT Véd mindenkit, mert nem lehet tudni, ki a fertőzött Sokan ellenzik, hogy az egészségesek maszkot viseljenek, de nem tudhatjuk, hogy elkaptuk-e, hordozzuk-e a vírust, így az a legbiztonságosabb, ha maszkot viselünk. Így a tünetmentes fertőzöttek sem adják át a vírust a környezetüknek.   Ha nem is véd 100 százalékosan, csökkenti a kockázatot A szövetmaszk és az egyszer használatos orvosi maszk nem szűri ki ugyan a kis vírusrészecskéket, de csökkenti a porhoz és cseppekhez tapadt vírusok bejutását a légutakba. Tehát, ha nem is képes mindet kiszűrni, jelentősen csökken a beszélgetéssel, köhögéssel szóródó cseppek száma, a tüsszentéssel szóródó cseppek a maszk felszínére, nem a levegőbe kerülnek. Ugyanerre jó a kendő, a sál, amit az arcunkra tekerünk.   A koszos kezünktől is megvéd a maszk A vírus megtapad a gombokon, kilincseken is. A fertőző kezünkkel nem érintjük meg az arcunkat, szánkat, ha azon maszk van. Ha önkéntelenül is az arcunkhoz nyúlnánk, a maszk megvéd.   „Csordaszellem” Ha az emberek látják, hogy a másik emberen is maszk van és sok ember maszkot visel a környezetükben, akkor ők is szívesebben hordják, kevésbé ciki. Ha sokan hordanak maszkot, nagyobb az esély, hogy a tünetmentes hordozók többsége is maszkot visel.   A maszk „trendi” Amióta járvány van és elkezdtek maszkot hordani az emberek, azóta divatcikk lett a maszk is . Divatmárkák is gyártanak maszkot, sok menő mintás maszkot lehet vásárolni. Sokan egész készletet halmoztak fel, hogy minden alkalomhoz és ruhához megfelelőt tudjanak hordani. Sőt, már lehet kapni bevásárlótáska-maszk szetteket is.

 

ÉRVEK A MASZK ELLEN Hamis biztonságérzetet ad A maszk nem véd meg teljesen, csak csökkenti a fertőzés esélyét, de sokan azt hiszik, ha maszkban vannak, akkor biztonságban vannak. Ne higgyük, hogy ha felveszünk egy maszkot, akkor mehetünk társaságba vagy nem kell tartani a távolságot. Ha kilóg az orrunk vagy a szánk a maszkból, mit sem ér.   Egyesek szerint többet árt, mint használ Sok szakértő tett közzé olyan ajánlást, többek közt a WHO is, ami szerint az egészségesek ne hordjanak maszkot. Főleg a légzési nehézségekkel küzdő betegek, az asztmások esetében például veszélyes lehet, de az idős embereknek és a gyerekeknek sem ajánlják.   Maszkban többet piszkáljuk az arcunkat A legtöbb embernek szokatlan, zavaró a maszkviselés, ezért többet nyúl az arcához, ha maszk van rajta. Ha nem megfelelő a méret, elcsúszik, akkor az igazgatás miatt is sokat nyúlunk az arcunkhoz, orrunkhoz piszkos kézzel.   Bepárásodik a szemüveg Sok szemüveges panaszkodott, hogy a maszk viselése miatt bepárásodik a szemüvege. Amint felteszik a maszkot, kilégzéskor a párafelhő lecsapódik a lencséken, így aztán hosszú másodpercekig semmit nem látnak. Mivel már jó idő van, sokan hordanak napszemüveget is, így még több embernek okoz ez problémát.   Maszkban vezetni veszélyes lehet Volt már olyan baleset, hogy a sofőr maszkban vezetett és légszomjjal küszködött, majd a felgyűlt szén-dioxid miatt bódult állapotba került, ezért ment neki egy villanyoszlopnak. Ahol emberekkel találkozhatunk, ott viseljünk maszkot. De semmi értelme annak, hogy valaki a saját autójában, vezetés közben maszkot visel. Már egy egyszerű maszk vagy kendő is csökkenti az oxigénellátást, a COPD- és asztmabetegeknek pedig különösen.

A trafikokban a rablók miatt tilos a sapka a maszk mellett

Sok trafikban kötelező a maszk, de levetetik a sapkát és a napszemüveget, mert félnek a rablóktól. Budapesten például maszkos támadók raboltak ki egy trafikot Wekerlén.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktor: A magyarok és a lengyelek együtt küzdöttek Brüsszelben

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

travelo.hu

A világ legjobb hőlégballonosai érkeznek majd ebbe a magyar városba

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon